Πέντε εκδηλώσεις, μία εκ των οποίων στη Λάρισα, προετοιμάζει το νέο πολιτικό κόμμα των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη που θα κάνει την εμφάνισή του στις 15 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία τους, όπως γράφει η Καθημερινή και επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι, θα εκδηλωθεί σε δύο στάδια. Πρώτον με τη διοργάνωση πέντε συνολικά αντίστοιχων εκδηλώσεων (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Αθήνα) στις οποίες θα εξηγήσουν τους λόγους που αποτολμούν τη συγκρότηση ενός νέου Προοδευτικού Κινήματος (έτσι θα το ονομάσουν) και αμέσως μετά με τη δημοσιοποίηση μιας διακήρυξης- πρόσκλησης στον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά να συμπράξουν στην πρωτοβουλία τους, η οποία –κατά το δικό τους σχέδιο– θα πρέπει να οδηγήσει στην εκλογή αρχηγού του νέου σχήματος στα τέλη Απριλίου από τους πολίτες.

Την τύχη του νέου εγχειρήματος σημαντικά η στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού καίτοι αποφεύγει να μιλάει για τις κινήσεις των τριών, τις ξέρει με κάθε λεπτομέρεια, καθώς σε αυτές μετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο στενότατοι συνεργάτες του (Δ. Τσιόδρας, Γ. Μεϊμάραγλου). Οι τελευταίοι θα έχουν συμμετοχή και στις επικείμενες εκδηλώσεις των τριών υπουργών, μεταδίδοντας έτσι την αίσθηση ότι το Ποτάμι θα στηρίξει την πρωτοβουλία οδηγούμενο σταδιακά ακόμη και στην αυτοδιάλυσή του.

Η αλήθεια, ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο Θεοδωράκης δεν είναι αυτή. Ο ίδιος μάλλον περιμένει τι θα «γράψουν» οι δημοσκοπήσεις για το νέο εγχείρημα πριν αποφασίσει για την τύχη του Ποταμιού. Τις ίδιες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, προφανώς αναμένουν με αγωνία και οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης για να διαπιστώσουν αν η πρωτοβουλία τους είναι τόσο σημαντική για τους πολίτες, όσο οι ίδιοι την εμφανίζουν για το μέλλον της χώρας.

Τέλος σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ η στάση απέναντι στους τρείς είναι απόλυτη και ξεκαθαρίστηκε εξ΄αρχής:

«Ας μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κοινωνία, να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι μπορούν έτσι απλά τρεις να φτιάξουν εκ του μηδενός προοδευτικό κίνημα στην Ελλάδα, και εδώ είμαστε, και το 2017, να τα ξαναπούμε».