Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". 

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». 

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού. 

Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής  της ICOM,  η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Κατσίγρα, στη συνέχεια πολλών περιοδικών εκθέσεων και ανάδειξης του περιεχομένου του Μουσείου με ποικίλες δράσεις,  συμμετέχει στο φετινό εορτασμό   με μια πρόταση που αποτελεί  διευρυμένη προσέγγιση  χωρική  και χρονική του θέματος.

Ανοίγεται  χωρικά και  «προσκαλεί», μια  θεματική έκθεση του Μουσείου Αλέξανδρου Κ.Δάμτσα του Δήμου Βόλου «το Τοπίο- μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» με έργα  καλλιτεχνών του 20ου αιώνα που αποτελούν τον  πυρήνα  της  συλλογής του δωρητή-συλλέκτη στο Δήμο Βόλου.  Στη χρονική της διάσταση  η έκθεση κατά τη λειτουργία της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θα  συνομιλεί με  ανάλογα έργα  του Μουσείου Κατσίγρα  με αποτέλεσμα ο θεατής να  συγκρίνει  «τη ματιά» μέσα από τις διαφορετικές επιλογές των δύο συγχρόνων συλλεκτών στο πέρασμα του  Χρόνου του προηγούμενου αιώνα.

Επιπλέον, εντός του κελύφους του Μουσείου η φιλοξενούμενη έκθεση θα δώσει την ευκαιρία για εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα που θα απευθύνονται στους μικρούς και ενήλικες μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων που λειτουργούν εντός του χώρου του Μουσείου Κατσίγρα.

Επιδιώκεται έτσι η διεύρυνση του πολιτιστικού τοπίου, συμβολικά μέσω των έργων αλλά και ουσιαστικά με τη διασύνδεση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς δύο γειτονικών πόλεων και συγχρόνως με την εκπαιδευτική διακτίνωση της έκθεσης εντός του Μουσείου.   

Επιπλέον, στο πλαίσιο του εορτασμού,  θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα Μουσείο … πολλές υποσχέσεις».

Πρόκειται για ένα εργαστήρι συναισθηματικής προσέγγισης των έργων  της  Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, με αφορμή το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Το Μουσείο των Υποσχέσεων».  Μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου και  επιλεγμένα έργα της συλλογής του μουσείου τα παιδιά θα ανακαλύψουν τρόπους για να ταυτίσουν την εμπειρία της τέχνης με τα δικά τους συναισθήματα. Γιατί  κάθε πίνακας είναι  μια ιστορία που κάθε παιδί διαβάζει διαφορετικά…

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β’ και Γ΄ δημοτικού.

Διάρκεια 1 ώρα.

Υπεύθυνη: Λίνα Μουσιώνη, Αρχαιολόγος- Λαογράφος,  Συγγραφέας

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα 

Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2, 41334, Νεάπολη Λάρισας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 621204

www.katsigrasmuseum.gr/