Εκδηλώσεις της Διεθνούς Ένωσης για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος με τον τίτλο «Θυμόμαστε», θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στις 8 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο και την Κυριακή στις 11:30 το πρωί στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Α.Ε. ο πρέσβης της Ρουμανίας Lucian Fatu, προεδρεύουσας χώρας της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος.

Η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – αρχικά IHRA) είναι μια διακυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό την κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών ηγετών και το συντονισμό δράσεων για την προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας του Ολοκαυτώματος.

Σήμερα έχει 31 χώρες- μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που εντάχθηκε το 2005. Κάθε χρόνο, η χώρα που έχει την προεδρία αναλαμβάνει να διοργανώσει σχετικά προγράμματα για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και μνήμης του Ολοκαυτώματος, σε όλες τις χώρες όπου διαθέτει Πρεσβείες, συμπράττοντας με τοπικές αρχές και φορείς.

Η Λάρισα επιλέχθηκε για το κεντρικό γεγονός στην Ελλάδα, λόγω της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας και της αξιόλογης πολιτιστικής ζωής της.

Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν πρέσβεις και διπλωμάτες από τις χώρες-μέλη του IHRA και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όσους επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 21 Μαΐου 12μ. ξενάγηση στο Διαχρονικό μουσείο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια.

Διάλεξη του Ιστορικού Σταύρου Γουλούλη με θέμα «Ετς Χαγίμ» - Σύναξη Εβραίων Λαρισαίων θυμάτων του ολοκαυτώματος (Μία διαχρονική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας). Στο χώρο του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Ρουμάνοι Δίκαιοι των Εθνών». (Στις 11:30 π.μ. θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων για το Διαχρονικό Μουσείο).

Στις 8 μ.μ. στο ΔΩΛ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Ορχήστρας του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη με θέμα «Θυμόμαστε – We remember». Συντονίζει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Κυριακή 22 Μαΐου 11:30 π.μ. στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του Σοφολογιότατου Ραβίνου Λάρισας Ηλίας Σαμπετάι με θέμα «Η αξία της μνήμης». 

Απόδοση τιμής στην κ. Νάκη Μπέγα, μοναδική εν ζωή όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Βράβευση Λαρισαίων μαθητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα. Συντονίζει η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, γ.γ. της Ι.Κ.Λ. Μεταφράζει η διευθύντρια της Ι.Κ.Λ. Αλίνα Μωυσή.

Τέλος, στις 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων θυμάτων Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.