Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Μεζούρλο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 στις 12.00 μ.μ. από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ,  που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Το τριώροφο σύγχρονο κτίριο 5700 τ.μ. αποτελεί τμήμα της «Βιόπολις» και γειτνιάζει με την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας είναι αυτόνομο και λειτουργεί από το 2000, στελεχώνεται από 20 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και 12 μέλη τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Στο Τμήμα σήμερα φοιτούν 579 Προπτυχιακοί και 127 Μεταπτυχιακοί φοιτητές σε τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και 32 Υποψήφιοι Διδάκτορες, ενώ έχουν αποφοιτήσει 541 Βιοχημικοί-Βιοτεχνολόγοι, και έχουν απονεμηθεί 310 Μεταπτυχιακά και 30 Διδακτορικά Διπλώματα. 

Οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και ερευνητικά εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα που θα εξυπηρετούν τα τρέχοντα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στο Τμήμα ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ.

Από το 2013 το Τμήμα συντονίζει Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα που ανήκει στον Εθνικό Χάρτη Μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας και λειτουργεί ως πόλος αριστείας εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας. Η υποδομή αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.