Εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Ι. Γ. Κατσίγρα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσουν μουσικά η Ελένη Παπαδημητρίου στο ακορντεόν, η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τον μαέστρο Δημήτρη Καρβούνη. Θα συνοδεύουν, στο πιάνο η Ιωάννα Σιοπούδη, ο Ντίνος Καραποστόλου κιθάρα – φωνή και η Δάφνη Χατζηδάκη πιάνο – πλήκτρα – φωνή, και η Σοφία Πλαταρά θα χορέψει τανγκό στο χώρο της έκθεσης, ανάμεσα στα έργα. Μέρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων θα δώσει το δικό της χαρακτηριστικό στίγμα.
Στην ζωγραφική του Νίκου Καλτσά διακρίνεις τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια στη σύλληψη αφού αποφεύγει τους εντυπωσιασμούς. Μουσικά μοιάζει μ’ ένα μουσικό πληκτρολόγιο, το μοτίβο του οποίου μπορεί πάντοτε να είναι σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Οι συνθέσεις του είναι τολμηρά ασύμμετρες αλλά τόσο άμεσες και ζωντανές. Στα μάτια του ένα ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο μ’ έναν λυρισμό με παραλλαγές, σημεία, στίγματα, ροές, σύμβολα, λάμψεις, αρμονίες, αντιστίξεις τόνων που πλησιάζουν προς τη μουσική σύνθεση.
Οι ζωγραφιές είναι μνήμες, οι μνήμες στη σειρά δημιουργούν συνομιλία, συναισθήματα, χώρους, εκφράζουν πορεία, διαδρομή, κίνηση, κατακτήσεις, μέσα στο χώρο και στον χρόνο. Ο Νίκος Καλτσάς έχει βαθιά επίγνωση ότι ανήκει στο κοινωνικό σύνολο της πόλης, νοιώθει πολίτης της πόλης και των πόλεων που βημάτισε, αισθάνεται πολίτης του κόσμου, «συστήνει» και μας «συστήνεται» με φιγούρες, απλές, συμπαθείς, άγνωστες, τυχαίες, ολίγο ναϊφ, ολίγο αφαιρετικές, ολίγο αλληγορικές, ολίγο σουρεάλ, είναι να μην ανέβεις στο άρμα του. Θα αισθανθείς το ιδιότυπο φως και τη θετική αύρα δίπλα σου, μέσα σου, να σε κυκλώνει και να σε φανερώνεται.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2017 – 21 Ιανουαρίου 2018
Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου
Συντονισμός έκθεσης: Αργύρης Γιουρούκης, Μαριάννα Καλτσά
Φωτογράφιση έργων: Παναγιώτης Δομούζης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499