Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Δώρημα καρδιάς".
Πρόκειται για την επιλογή παλαιών και σπάνιων φωτογραφιών της Λάρισας και του νομού της (Τύρναβος, Ελασσόνα, Αγιά, Φάρσαλα) από το πλούσιο αρχείο του Αντώνη Γαλερίδη (+ 2013).
Θα εκτεθούν περισσότερες από εκατό φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος (40 x 60 εκ.), ασπρόμαυρες και χρωμολιθόγραφες, οι οποίες θα ταξιδεύσουν τους επισκέπτες εκατό και πλέον χρόνια πίσω, σε μια πόλη ονειρική και σε περιοχές τόσο κοντινές, αλλά και τόσο άγνωστες σήμερα.
Οι επισκέπτες θα μαγευτούν από την ομορφιά και το αίσθημα καλαισθησίας των κατασκευαστών της εποχής εκείνης να οικοδομήσουν κτήρια τα οποία διεγείρουν την όραση και προτρέπουν να σταματήσεις και να τα περιεργασθείς.
Πρόκειται για μια έκθεση η οποία αναδεικνύει τη γοητεία της προπολεμικής Λάρισας, πριν οι σεισμοί και οι βομβαρδισμοί την βανδαλίσουν. Αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου "Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα" και την ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος-λεύκωμα, 80 περίπου σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει τις παλαιότερες και σπανιότερες φωτογραφίες της συλλογής του αξέχαστου Αντώνη Γαλερίδη και θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς από τους:
-Καφφέ Θεόδωρο, αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ
-Σκέντερη Νικόλαο, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.
-Γεροκώστα Γιάννα, του Σύλλογο Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμό
-Ιακωβάκη Κωνσταντίνο, τοπογράφο μηχανικό και επιστήθιο φίλο του Αντώνη Γαλερίδη
-Μπόλη Γιάννη, Ιστορικό της τέχνης, επιμελητή της έκθεσης
-Γαλερίδη Γεώργιο, γιο του τιμώμενου
Εισηγητές θα είναι κατά σειράν οι:
-Καλογιάννης Απόστολος, Δήμαρχος Λαρισαίων
-Μαντάς Σπύρος, πρόεδρος Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών
-Παπαθεοδώρου Νικόλαος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας
Την εκδήλωση θα συντονίσει η αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου
Ο Αντώνης Γαλερίδης (Πάτρα, 1948 - Λάρισα, 2013) ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος, πέρα από μια επιτυχημένη και πολύχρονη επαγγελματική καριέρα στη ΔΕΚΕ Θεσσαλίας σε υψηλόβαθμα αξιώματα, είχε ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς και πολλαπλές δημιουργικές πολιτιστικές ανησυχίες. Το σπουδαιότερο έργο του ήταν η μελέτη Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας (1995). Η συλλογή του με εικονογραφικά επιστολογραφικά δελτάρια και φωτογραφίες αποτελεί μια μοναδικής σημασίας και αξίας, παρακαταθήκη για την πόλη της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Η έκθεση έρχεται να τιμήσει τη μνήμη του και την πολυδιάστατη προσφορά του.