Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε : 

« Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, μας δίνει την ευκαιρία να συναισθανθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, αλλά συγχρόνως να κινητοποιηθούμε σε θέματα ψυχικής υγείας.

Οι Άνθρωποι είμαστε ξεχωριστοί, γι’αυτό και πολύπλοκοι. 

Είμαστε Σώμα και Ψυχή: στοιχεία της ύπαρξής μας, αλληλένδετα-αδιάσπαστα- αδιαίρετα. 

Για πολλά χρόνια, προβλήματα ψυχικής υγείας θεωρούνταν «ταμπού», αιτία κοινωνικού αποκλεισμού, στέρησης κάθε δραστηριότητας και πλήρους απομόνωσης . 

Δυστυχώς και σήμερα, σε πολλά επίπεδα,  παραμένει το έντονο «κοινωνικό στίγμα», με όλες τις συνέπειες που αυτό παράγει,  για το ίδιο το άτομο και το περιβάλλον του.  

Επιπλέον όμως, βιώνουμε εποχές ανησυχητικών φαινομένων, τόσο σε επίπεδο υγειονομικής κατάστασης, οικονομικής δυσπραγίας, εσωτερικών βιβλικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και εξωτερικών εθνικών κινδύνων, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για συνέπειες και «παγκόσμιας επιδημίας ψυχικών διαταραχών», επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στον κόσμο, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαφορετικές μορφές ψυχικής διαταραχής, ενώ η  πανδημία COVID-19, αυξάνει ανησυχητικά τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020  με το  σύνθημα «Move for mental health: let’s invest»:  μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των Ανθρώπων και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία, καθώς η πανδημία έχει διαταράξει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  σε όλο τον κόσμο .

Οσον αφορά στη χώρα μας, ενώ το 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών,  πάσχει από ψυχικές ασθένειες, η ψυχική υγεία παραμένει ένας από τους πιο παραμελημένους και υποχρηματοδοτούμενους τομείς της δημόσιας υγείας.

Σήμερα διεκδικούμε χρηματοδότηση, δομές και σοβαρές επενδύσεις για την ψυχική υγεία στη χώρα μας . 

Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια και από καρδιάς,  τους επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και όλους τους λειτουργούς της  Ψυχικής Υγείας,  που  προσφέρουν τις υπηρεσίες του άοκνα και με αξιοπρέπεια. 

Σήμερα, στέλνουμε το μήνυμα ότι στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και στην ψυχική νόσο και  ανοίγουμε την αγκαλιά και τις καρδιές μας, μιλάμε ανοιχτά για το πρόβλημα, δεν ντρεπόμαστε, δεν φοβόμαστε, αλλά με πίστη κι ανθρωπιά γινόμαστε το στήριγμα που θα απαλύνει την Ψυχή κάθε συνανθρώπου, που τώρα πάσχει και που τώρα έχει ανάγκη . Αύριο μπορεί στη θέση του, να είναι ο καθένας από μας. # Κανείς Μόνος»