«Να σταματήσουν οι δύο μονομάχοι της εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τις κοκορομαχίες για το θεαθήναι, γιατί σήμερα δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται έξω από τη Μόρια που φλέγεται, διάσπαρτοι στη Λέσβο,  με δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, να είναι πλέον αχαρτογράφητα…», κάλεσε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής της, τονίζοντας την αναγκαιότητα τουλάχιστον στοιχειώδους σοβαρότητας,  που απαιτεί η τραγική κατάσταση.

Σε σχέση με το θέμα της συζήτησης, που αφορούσε την ελλιπή, φετινή χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, και τον συνεπακόλουθο αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από αυτά, δεν προοιωνίζονταν καλά νέα, ήδη από τη διαδικαστική απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου σε πρότερη γραπτή ερώτηση της Τομεάρχη Εσωτερικών του Κινήματος, όπως επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή δια ζώσης απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου.

Φέτος ο προϋπολογισμός για τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από αυτές τις αναγκαίες δομές για το κοινωνικό σύνολο δεκάδες χιλιάδες παιδιών (!), παρά τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Ειδικότερα, με μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, δηλαδή το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρσι, με πολλαπλάσιο ωστόσο αριθμό αιτήσεων (133.076 φέτος έναντι 67.000 πέρσι), σχεδόν τα μισά παιδιά, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν...

«Αφήσατε απ’ έξω 66.000 Ανθρώπους, δηλαδή 66.000 οικογένειες», τόνισε η βουλευτής Λάρισας, συμπληρώνοντας πως «τα ΚΔΑΠ αποτελούν κομβική δομή του κοινωνικού κράτους.

Με απλά λόγια, είναι οι δομές όπου τα παιδιά αυτών που δεν έχουν λεφτά, απασχολούν δημιουργικά το απόγευμα τα παιδιά τους, προκειμένου να τους ανοίξουν τους ορίζοντες, προκειμένου να τα κοινωνικοποιήσουν, προκειμένου να τα εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο. Τι θα κάνετε για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας;», ρώτησε ευθέως τον Υφυπουργό η Ευαγγελία Λιακούλη.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε, ότι θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση με το ποσό των 10 εκατ ευρώ, ενώ τόνισε ότι «το υπόλοιπο ποσό για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό των δήμων, πέρα από την κεντρική χρηματοδότηση»

Το « μαθηματικό» πρόβλημα, ωστόσο, εντόπισε αμέσως η Λαρισαία βουλευτής στην δευτερολογία της, αντιτείνοντας πως «…Τα  10 εκ. είναι φιλότιμη προσπάθεια, αλλά δεν είναι ικανά να λύσουν το θέμα των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας…».

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στον Υφυπουργό Εσωτερικών ότι και στο ν. Λάρισας, οι  δήμοι μας παρουσιάζουν ήδη πρόβλημα, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή της, κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει τη μέγιστη ευαισθησία και στο ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων των ΚΔΑΠ οι οποίοι μαθηματικά οδεύουν προς την ανεργία.