Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την προστασία της νεοκλασσικής «Οικίας Καπετάνου», που ανέδειξε η πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Λάρισα, η  Πόλη μου» , πραγματοποίησε η Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Σε συνέχεια των ερωτήσεων που έχω καταθέσει σχετικά με την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας του νομού Λάρισας, όπως συνέβη με τον Πύργο Χαροκόπου, με αφορμή την πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών  « Λάρισα, η  Πόλη μου», για την αποτροπή της προγραμματισμένης κατεδάφισης ενός ακόμα ιστορικού κτιρίου, επισημαίνω για πολλοστή φορά, την αναγκαιότητα αναγνώρισης αυτού του κτίσματος, αλλά και ανάλογων κτισμάτων, ως διατηρητέων. 

Αναμφισβήτητα, οι κατοικίες και τα κτίσματα, που αναπτύχθηκαν στον ιστό της πόλης της Λάρισας, αποτελούν κομμάτι του αστικού πολιτισμού, αποτυπώνοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού μας. 

Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι, κάθε χρόνο, χάνεται σημαντικό μέρος του ήδη αστικού αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης της Λάρισας.

Το 1994, η ομάδα μηχανικών του Τ.Ε.Ε.-Τμήμα Κεντρικής Ελλάδος, αποτελούμενη από εξαίρετους αρχιτέκτονες, κατέγραψαν και πρότειναν αξιόλογα κτίσματα της Λάρισας προς διάσωση. Από τα 76 καταγεγραμμένα ως αξιόλογα κτήρια, έχουν καταστραφεί περισσότερα από τα μισά. Μόνο οκτώ κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα: Ο Μύλος του Παππά, το νεοκλασικό κτίριο στη Μανωλάκη, η Πυριτιδαποθήκη, το κινηματοθέατρο «ΠΑΛΛΑΣ», η οικία Γερολυμάτου στην οδό Σεφέρη, ο «Νικόδημος», ο Πύργος Χαροκόπου και το «Κτίριο των Μουσών». Δυστυχώς, μόνο τα τέσσερα πρώτα εξ αυτών,  έχουν αποκατασταθεί, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια συνεχίζουν να  εκπέμπουν σήμα κινδύνου. 

Τώρα, ένα ακόμα κτίριο που χρήζει άμεσης στήριξης, είναι η «οικία Καπετάνου», στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου & Γρηγορίου Ε’, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 και βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας.

Η, δε, ιστορικότητα του είναι  αδιαπραγμάτευτη, καθώς το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο, όπου λειτουργούσε ένα από τα προξενεία της πόλης, ενώ για κάποιο διάστημα στέγασε το Ειρηνοδικείο Λάρισας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και το 100% των δαπανών αποκατάστασης διατηρητέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», δεν συμπεριλήφθηκε το κονδύλι αυτό, σε κάποιον από τους πυλώνες επιχορηγήσεων 

Ωστόσο, το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εισηγήθηκε να κηρυχθεί ως διατηρητέα η «οικία Καπετάνου» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου & Γρηγορίου Ε΄, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την κατεδάφισή του. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από την αρμόδια Υπουργό να προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί η «οικία Καπετάνου», αλλά και όλα τα υπόλοιπα κτίρια του νομού Λάρισας που σχεδιάζεται να γκρεμιστούν, διότι έτσι «πεθαίνει» ένα   μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί!».