Ερώτηση στους  Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κατάθεσε η βουλευτής και υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, για την δεινή οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των οικονομικών των δήμων, οι οποίοι βλέπουν εκτροχιασμό των προϋπολογισμών τους, με βαριές επιπτώσεις, για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Οι τελευταίες δημοσιοποιήσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την οικονομική κατάσταση των δήμων, με παράθεση στοιχείων και εξειδίκευση της απώλειας εσόδων που έχουν υποστεί, αλλά και των έκτακτων αναγκών και εξόδων λόγω της πανδημίας, είναι καθηλωτικές.

Οι αιρετοί όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι  βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, θέτουν με επίταση το αίτημα για αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση, στο ύψος των 4 δισ. ευρώ, λόγω των ανελαστικών δαπανών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ενώ υπολογίζουν τις μέχρι σήμερα απώλειες των εσόδων τους, περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι δήμοι υποχρεώνονται ρητά με κυβερνητική απόφαση να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά τη σφοδρή αντίδρασή τους, καθώς  αφενός πλήττεται βάναυσα η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης σε μη μνημονιακούς καιρούς και αφετέρου, κρίνουν ότι θα έπρεπε να τους εξασφαλίζεται το ελεύθερο της επιλογής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων, σε όποιο τραπεζικό ίδρυμα τους εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό επιτόκιο καταθέσεων.

Σε πρόσφατη παρέμβασή μου (22/04), τόνισα την αλγεινή κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι ΟΤΑ και στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης, όχι με «διάθεση πόρων» από τους δικούς τους προϋπολογισμούς- στην πραγματικότητα με έναν ιδιότυπο εσωτερικό δανεισμό, όπως επέλεξε η Κυβέρνηση, αλλά με σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα λειτουργίας των ΟΤΑ και την άμεση ενίσχυσή τους με επιπλέον πόρους.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία δέσμευσή της για την αναγκαία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλες οι εξαγγελίες της, αφορούν στους πόρους που ήδη ανήκουν στους ΟΤΑ!

Είναι άμεση η ανάγκη, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Δήμους και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ,  να υπολογίσει τη ζημία για τους δήμους, με επιμέρους υπολογισμό λειτουργικών και εκτάκτων δαπανών, καθώς και της απώλειας των εσόδων.

Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τη δεδομένη αυτή κατάσταση η Κυβέρνηση;

Πώς απαντά στους αιρετούς και κυρίως στα οικονομικά στοιχεία που αυτοί παραθέτουν, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και το συναρμόδιο Οικονομικών;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για το άμεσο χρονικό διάστημα, των επόμενων μηνών, αλλά και ημερών;

Διότι, κάθε μέρα που περνά, οι δήμοι χάνουν λεφτά από τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους και εάν συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, μέχρι το τέλος της χρονιάς .

Κι αν αυτό δεν είναι  «λουκέτο», τότε ποιο είναι; »