Στο θέμα των χρεών των αγροτών και των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ αναφέρεται σε δήλωσή της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά:

Η πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ήδη χειμαζόμενη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας μας και δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, τόσο η επαναφορά όσο και η δημιουργία κινήτρων στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, στην μετά-κορονοϊό, εποχή

Κομβικής  σημασίας ζήτημα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους της χώρας, αποτελεί η άρδευση των αγρών και γενικά η παροχή νερού, σε εγκαταστάσεις παραγωγής.

96.000 αγρότες, χρωστούν στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους περίπου 400 Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, που είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί η έκπτωση 40% στο ρεύμα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δημιούργησε μια δεινή στην αγροτική οικονομία, με τους αγρότες, είτε να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ΤΟΕΒ, είτε  να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Ηδη, έχει ξεκινήσει σοβαρά η συζήτηση για την μετάβαση και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά μέχρι τότε, πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να τους κατεβάσει το διακόπτη η ΔΕΗ, προκειμένου να εισπράξει όσα της οφείλουν, καθώς αδυνατούν, πολλές φορές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ρύθμιση οφειλών από κατανάλωση ρεύματος για τους αγρότες με προκαταβολή του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, που ανακοινώθηκε από την επιχείρηση πρόσφατα, δεν είναι λύση για την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λίγο πριν το καλοκαίρι και με τις καλλιεργητικές φροντίδες σε κορύφωση, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό, χιλιάδες αγρότες και απότιστες, μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις

Επανειλημμένα έχει τονιστεί από το Κίνημα Αλλαγής, ότι απαιτείται εθνικός, προγραμματικός σχεδιασμός για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με όπλα τα κίνητρα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, είναι βέβαιο ότι η στροφή και μετάβαση του αγροτικού κόσμου στις ΑΠΕ, είναι μονόδρομος.
Υπάρχουν, σημαντικές ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες στη χώρα, με τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από αγρότες και φορείς, για αυτοκατανάλωση.

Το ζήτημα που είναι κατεπείγον και χρήζει άμεσης επίλυσης, είναι να μην μείνει φέτος,  ειδικά σ’αυτές τις συνθήκες, ούτε ένα στρέμμα απότιστο, ούτε μια μονάδα παραγωγής χωρίς νερό.

Σήμερα και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα και να διασφαλίσει τις αγροτικές παραγωγές .

Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «η λύση είναι να στραφούν οι αγρότες στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Για την περιοχή μας επίσης, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο του Αχελώου, προβάλλεται  ως η ενδεδειγμένη λύση
Όλα αυτά όμως, δεν είναι σίγουρα οι λύσεις, για το καλοκαίρι του 2020.

Καταθέτω ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία, ζητώ να πληροφορηθούμε τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του θέματος και προτείνω τα χρέη, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και σχετική συμφωνία,  να ρυθμιστούν σε βάθος τουλάχιστον  επταετίας .

Επίσης, προτείνω να εκπονηθεί σχεδιασμός για την διασύνδεση των αγροτών και των φορέων τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κίνητρα για την υπαγωγή τους στο νέο ενεργειακό καθεστώς

Μόνο με τη λήψη άμεσα των μέτρων αυτών, θα μπορεί να ξεκινήσει ξανά η μηχανή της αγροτικής παραγωγής, ώστε να γίνει η νέα προσπάθεια για να καταστεί βιώσιμος ο πρωτογενής τομέας.
Που σήμερα δείχνει να κατρακυλάει, όλο και σε πιο βαθιά κρίση…»