Δημόσια παρέμβαση, με ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, υπέβαλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η βουλευτής Λάρισας και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής,  Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου  Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης  (ΕΚΔΔΑ),  ενός ιδιαίτερα σημαντικού φορέα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983, στον οποίο, όπως αναφέρει η Λαρισαία βουλευτής,  καταγγέλλονται εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και σαφής υποβάθμιση της λειτουργίας του,  τονίζοντας τα εξής:

« Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδρύθηκε το 1983, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος 2 μόλις χρόνια μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981,  υλοποίησε ένα όραμα για το οποίο είχαν εργασθεί μεγάλα ονόματα της διοικητικής επιστήμης, όπως ο G. Langrod και ο Γ. Μαραγκόπουλος. 

Το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. σήμερα έχει συγκεντρώσει πέραν των έργων κατάρτισης, την δυνατότητα να πιστοποιεί το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων του δημοσίου, τους χώρους εκπαίδευσης, το σχετικό εξοπλισμό, τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη της υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων των υπαλλήλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, τοποθετήθηκε με απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου , στην θέση του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΔΔΑ, ο κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, ο οποίος ήταν αποσπασμένος στο ΕΚΔΔΑ.

Το βασικό προσόν του για την τοποθέτησή του αυτή, ήταν προφανώς ότι ήταν μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, δεδομένου ότι δεν είχε πολλά από τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο νόμος για την θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ, καθώς ουδέποτε είχε ασκήσει καθήκοντα σε θέση ευθύνης μέχρι την τοποθέτησή του στα ηνία του ΕΚΔΔΑ.

Κι όλα αυτά, παρότι  ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε το 2014, ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης ότι «η διαδικασία πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης θα αποτελέσει…. «πρότυπο»!!

Κατά τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ καταγράφεται όμως και μια πρωτοφανής έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΔΔΑ.

Συγκεκριμένα, μέσα στους 10 πρώτους μήνες της θητείας του (από 10/2019 ως 8/2020) ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ έχει υπογράψει 155 απ’ ευθείας αναθέσεις, από τις οποίες  μόνο έξι (6)  ενδεχομένως να σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ έχει επιδοθεί σε αυτό το «πάρτι»  απευθείας αναθέσεων μετά από απόφασή του ΔΣ που «μεταβίβασε στον πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ την αρμοδιότητα για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων» .

Για ποιο λόγο αυτή η εκχώρηση; Κανείς δεν ξέρει!

Μέχρι πότε αυτή η εκχώρηση ; Κανείς δεν ξέρει!

Επίσης, η  οπισθοδρόμηση του ΕΚΔΔΑ στο θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας της δημόσιας διοίκησης και των ανοικτών δεδομένων είναι άνευ προηγουμένου, καθώς κανένα από τα διαφημιζόμενα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμο από τη σελίδα του ΕΚΔΔΑ, αλλά ούτε καν τα παλιά τα οποία μέχρι πρότινος ήταν ανοιχτά!

Άγνωστη είναι, επίσης, και η πορεία των δράσεων για το πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας .

Τέλος, ….αγνοείται, η προκήρυξη της θέσης του προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έπρεπε να έχει γίνει υπό την επίβλεψη του  ΑΣΕΠ.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ έχει τοποθετήσει πρόσωπο της επιλογής του στη θέση αυτή!

Κατόπιν αυτών, ζητώ να παραδοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα απευθείας αναθέσεων, απόφασης ΔΣ κλπ,  από τον κ. Υπουργό και επίσης ζητώ να μας εξηγήσει την πληθώρα των απευθείας αναθέσεων και τη λειτουργία του κ. Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ιστορικού αυτού φορέα και το σοβαρό πλήγμα στο κύρος του και στην εν γένει πορεία του, από την ίδρυσή , μέχρι σήμερα»