Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται για πρώτη φορά, μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων και των Επικεφαλής των Παρατάξεων σε όλους τους Δήμους του Νομού  και στην Περιφέρεια, διοργάνωσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με θέμα  «Οι ΟΤΑ του ν. Λάρισας, στην πανδημία και στην μετά την πανδημία εποχή – Προβλήματα και Προοπτική» και η οποία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα.

Στόχος της διοργανώτριας είναι να τεθούν τα τρέχοντα και κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ της περιοχής μας, καθώς και οι προτάσεις και ενέργειες που απαιτούνται άμεσα, για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ενιαίου και αρραγούς  αυτοδιοικητικού μετώπου για τον τόπο μας.

Η συζήτηση συντονίστηκε  από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα.

Στην εισήγησή της η βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής :

«Ξεκινάμε τη νέα χρονιά, κουβαλώντας ένα αρνητικό αποτύπωμα  από την προηγούμενη

Η πανδημία στοίχειωσε τον κόσμο, τη χώρα και τον τόπο μας, οδήγησε  σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους όλη την ανθρωπότητα, άλλαξε τον κόσμο, «δοκιμάζοντας» σοβαρά  μοντέλα διοίκησης, συστήματα υγείας αλλά και θεσμούς και ελευθερίες.

Το πρόβλημα του κορωνοϊού υπάρχει στον κόσμο και στη χώρα, με το εμβόλιο να φέρνει την ελπίδα, αλλά σίγουρα ακόμη είμαστε στη δίνη της κρίσης, με μεγάλες προκλήσεις, αλλά και άλλες, νέες δοκιμασίες μπροστά μας 

Οι προκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την τεράστια διάσταση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας.

Εξίσου δυναμικά θέτουν και τη συζήτηση για την επόμενη μέρα, μετά την καταπολέμηση του ιού Covid-19.

Ποια θα είναι η κοινωνική, οικονομική και θεσμική κληρονομιά της πανδημίας;

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της τοπικής μας κοινωνίας;

Πώς θα προχωρήσουμε; 

Η Αυτοδιοίκηση, το «σπίτι των πολιτών», ο βασικός πυλώνας διοίκησης της χώρας,  είναι η πρωταγωνίστρια της επόμενης ημέρας.
Χωρίς την αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή, τίποτε δεν μπορεί να  προχωρήσει αποτελεσματικά .

Γνωρίζετε ότι υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση επί 25 συνεχή χρόνια και γνωρίζω αρκετά καλά  τα ζητήματα που την απασχολούν. Τώρα στο Κοινοβούλιο, με την ιδιότητα της Τομεάρχη Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνομαι ότι χρειαζόμαστε οργάνωση στο λόγο μας, πλαίσιο για τα θεσμικά ζητήματα, συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες και τους πόρους.

Χρειαζόμαστε ανοιχτό διάλογο, καλοπροαίρετο και εσάς,  πραγματικούς πρωταγωνιστές να προτείνετε λύσεις, να συνεισφέρετε σε ιδέες και να κινητοποιήσετε δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις και λύσεις με γνώμονα την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ισότητα ευκαιριών, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με  Κοινωνική συμμετοχή

Αυτός είναι ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσής μας, που θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων για ειδικότερα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας  με τελικό στόχο τη σφυρηλάτηση ενός ενιαίου αρραγούς αυτοδιοικητικού μετώπου, με αλληλεγγύη και δυναμική .

Θέλω σήμερα να ακούσω τις σκέψεις σας .

Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι παρούσα και οι δομές υγείας του νομού  μας στα όριά τους, τα νοικοκυριά υποφέρουν, η ανεργία αυξάνεται δραματικά, η επιχειρηματικότητα είναι σε βαθιά κρίση, οι αγρότες μας στην καρδιά του κυκλώνα .

Τα θεσμικά ζητήματα της αντιπροσώπευσης, της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, οι νέες αρμοδιότητες που διεκδικεί, είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Σε ποιο κράτος όλα αυτά;

Στο ψηφιακό κράτος που προχωρά και που οι δήμοι μπορούν αλήθεια να ακολουθήσουν τις εξελίξεις;

Πόροι ικανοί υπάρχουν; Μέσα υποστήριξης υπάρχουν; Τεχνογνωσία υπάρχει;

Πώς προχωράμε στη νέα εποχή; 

Όλα αυτά αφορούν και συνιστούν την αυτοδιοίκηση που πρωταρχικό σκοπό έχει να δώσει στους πολίτες λύση στα προβλήματά τους, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει και το βήμα διεκδίκησης, με δυνατή και καθαρή φωνή, ασυμβίβαστη φωνή, ταυτισμένη με τη φωνή των πολιτών .

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη και όλους τους Δημάρχους του νομού μας, τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και του ΠΣ, τον συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφο κ Γιώργο Ρούστα , όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής μας που είναι πάντα παρόντα, με γνήσιο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο και τους πολίτες, καθώς και τους επιστήμονες – σημερινούς παρατηρητές της συζήτησης, για την καταγραφή και κωδικοποίηση των θέσεων και των απόψεων που θα εκφραστούν . Για να μην πάει τίποτε χαμένο, από όλα όσα πολύτιμα θα συνεισφέρετε στη συζήτησή μας.

Ήρθα για να σας ακούσω, οπότε ο λόγος σε όλους εσάς» .