Δημόσια παρέμβαση, με στήριξη των αιτημάτων των τελωνειακών υπαλλήλων, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με αναγκαία και άκρως στοχευμένη απεργία, αντιδρούν  στις 17/2/2021 οι τελωνειακοί υπάλληλοι, ζητώντας τη συνολική απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», που συζητείται την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση της υπηρεσίας τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την εκ νέου επανένταξή τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά, γίνεται προφανές ότι το 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις της μετα-μνημονιακής εποπτείας τις οποίες συνομολόγησε, εξακολουθούν να «ζουν και να βασιλεύουν», παρά τις πομφόλυγες του καλοκαιριού του 2018 «περί εξόδου από τα Μνημόνια».

Και βασιλεύουν, γιατί και η Νέα Δημοκρατία, παρότι άλλα υπόσχονταν πριν έρθει στην εξουσία, τελικά φαίνεται ότι βρίσκει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης εξαιρετικά βολικές και χρήσιμες, αναγάγοντάς τις μάλιστα σε εργαλεία επιβολής των δικών της ιδεολογικών εμμονών.

Σημειώνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, ουδέποτε συναίνεσαν στη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδίως από τη στιγμή που στο εποπτικό της συμβούλιο τοποθετείται Εμπειρογνώμονας – «τοποτηρητής» επιλεγμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνουμε επίσης ότι το σύστημα καθορισμού βασικού μισθού του «συριζαϊκού» ν.4354/2015, η Νέα Δημοκρατία το είχε απορρίψει καθολικά, τώρα όμως ως Κυβέρνηση το επανανομοθετεί ως βασικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, γιατί προφανώς τόσο ΝΔ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται αν μη τι άλλο σε μικρές ή μεγάλες …«κυβιστήσεις»!

Το Κίνημα Αλλαγής δε μπορεί να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο βασίζεται στην εξοντωτική  λογική του «διαίρει και βασίλευε», μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου Υπουργείου, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ να μείνουν εκτός διεκδικητικού πλαισίου των υπολοίπων και να «άγονται και να φέρονται» από ένα διοικητή, που να μπορεί να λειτουργεί σαν «φεουδάρχης» στο δικό του «φέουδο», χωρίς καμιά δημοκρατική λογοδοσία.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο, που ο «φεουδάρχης» διοικητής θα κατανέμει τα bonus στις διάφορες οργανικές μονάδες, αλλά και τους συνεργάτες του με αυθαίρετη στοχοθεσία και αξιολόγηση.

Το Κίνημα Αλλαγής δε μπορεί να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο, που συνδέει την ειδική αμοιβή βάση θέσης με μια άδικη διαδικασία, η οποία παρουσιάζεται κατ’ επίφαση ως «αξιολόγηση», αλλά κανένα εχέγγυο διαφάνειας, λογοδοσίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας δεν φέρει, με αποτέλεσμα το 90% των υπαλλήλων να απέχει από αυτή.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συναινέσει στις κυβερνητικές προσπάθειες για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων εντός της ΑΑΔΕ, ούτε στους μισθούς «δυο ταχυτήτων» μεταξύ εργαζομένων στο ίδιο γραφείο, επειδή ορισμένοι είχαν την …ατυχία να προσληφθούν αργότερα.

Στηρίζουμε την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων και λέμε ένα εμφατικό ΟΧΙ στην «αξιολόγηση» των αυθαίρετων ατομικών στόχων, στην «αξιολόγηση» των εκφοβισμών, στην «αξιολόγηση» εκτός κάθε αναλογικότητας με τις διαδικασίες του υπόλοιπου δημόσιου τομέα» .