Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης  προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, για το ζήτημα της μονομερούς αλλαγής της εργασιακής σχέσης των διανομέων απασχολούμενων στην εταιρεία ‘’E-food’’, η οποία, όπως καταγγέλλεται, εφαρμόζει πρακτικές, που παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα:

Συγκεκριμένα, με την ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει: 

«Την περασμένη εβδομάδα η γνωστή εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες διανομής μέσω του διαδικτύου «e-food» αποφάσισε, μονομερώς, να προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων της που εργάζονται ως διανομείς σε όλη την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε στους υπαλλήλους διανομείς των οποίων η σύμβαση έληγε, τους ανακοίνωσε πως εάν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους, οφείλουν πλέον να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν αυτό των τρίμηνων διαδοχικών συμβάσεων, με δυνατότητα ανανέωσης, μια πρακτική,  που από τότε είχε ήδη δημιουργήσει ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι διανομείς σε όλη την Ελλάδα, προβαίνουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται . 

Στη Λάρισα, οι 120 συμβασιούχοι διανομείς που απασχολούνται στην εταιρεία, διαμαρτύρονται και ζητούν το αυτονόητο, να μην μετατραπεί δηλαδή, το παρόν εργασιακό καθεστώς τους, σε αυτοαπασχόληση. 

Η νέα εργασιακή σχέση που προτάθηκε από την εταιρεία ουσιαστικά είναι επαχθέστερη για τους εργαζόμενους, αφού θα βαρύνονται πλέον οι ίδιοι για την ασφάλισή τους, καθώς και για τα καύσιμα και τις πιθανές φθορές στα μέσα μετακίνησής τους, που αποτελεί βασικό εργαλείο της εργασίας τους. 

Επιπλέον, το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζει η εταιρεία και το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσθετων απολαβών καταγγέλλεται ότι είναι άνισο και στην πραγματικότητα, θέτει συγκεκριμένα ανώτατα όρια στο ποσοστό των εργαζομένων,  που μπορεί να διεκδικήσει.

Όλες και όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο χώρος της διανομής, εν μέσω πανδημίας, αποτέλεσε τη μόνη εργασιακή διέξοδο για μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Οι πρακτικές, ωστόσο, που εφαρμόζει η εν λόγω εταιρεία, παρά την θεαματική αύξηση των κερδών της τα τελευταία δύο έτη, φαίνεται ότι παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα,. 

Η εργασία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, το οποίο οφείλει να μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού, σύμφωνα με τον υπέρτατο νόμο του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον κ. Υπουργό, να μας ενημερώσει πώς αλήθεια αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα, ούτως ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος των εργαζομένων συμβασιούχων διανομέων της εταιρείας «e-food» και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των συγκεκριμένων εργαζομένων»