Παρέμβαση στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με το θέμα της μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού, για το οποίο κατέθεσε και η ίδια ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η συζήτηση έγινε παρουσία βουλευτών του νομού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Ελασσόνας. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της, η κ. Λιακούλη, τόνισε:

«Συζητάμε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το θέμα της ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, ένα θέμα που βουλευτές, φορείς και πολίτες, έχουμε  επανειλημμένα, φέρει στο προσκήνιο και μάλλον έχουμε γίνει γραφικοί.

Θυμίζω ότι το 2007, η αυτοδιοικητική νομαρχιακή παράταξη της «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, με ιδιαίτερη ευαισθησία όλων των νομαρχιακών συμβούλων της σε περιβαλλοντικά ζητήματα, περιόδευσε συστηματικά σε όλο το νομό και κατέγραψε τις εστίες μόλυνσης, που ήταν ορατές.

Καταγράφηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν τότε, η μόλυνση των υδάτων, πηγές ρύπανσης του αέρα, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι παράνομες αμμοληψίες.

Στο βίντεο της εποχής, φαίνεται καθαρά η τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από δραστηριότητες που υπήρχαν  τότε και συνεχίζουν ακόμη στην περιοχή.

Πέρασαν από τότε, 13  χρόνια. Πολλά προβλήματα, επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δυστυχώς, με τεράστια ευθύνη της Πολιτείας, υπάρχει τραγική θεσμική ένδεια, στην αντιμετώπιση των ρυπογόνων πηγών, επιχειρήσεων και εστιών.

Στην πραγματικότητα, οι υποστελεχωμένες και χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας, διαπιστώνουν κραυγαλέες παραβάσεις, επιβάλλουν πρόστιμα και αμέσως μετά ξεκινά ένας πραγματικά βασανιστικός κύκλος πάσης φύσεως αμφισβητήσεων των μετρήσεων, των προστίμων, της επικύρωσής τους, με ενστάσεις, προσφυγές κλπ που εκδικάζονται μετά από χρόνια!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι ρυπαίνοντες να συνεχίζουν ανενόχλητοι, εφαρμόζοντας την πεπατημένη: των ενστάσεων  και των προσφυγών!

Κοινός τόπος είναι ότι απαιτείται πλέον άμεσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλαγή της νομοθεσίας και ολοκληρωμένος τρόπος προσέγγισης του θέματος, που δεν εξαντλείται απλώς στην διαπίστωση ή στην επιβολή των  συχνά, ανείσπρακτων προστίμων.

Η σύγχρονη περιβαλλοντική αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη, που προϋποθέτει τουλάχιστον την αυτονόητη εξάλειψη όλων των πηγών μόλυνσης, απαιτεί να συνδεθεί με οικονομικά κίνητρα και επιχειρηματικά κίνητρα, αλλά και αντίστοιχες οικονομικές και επιχειρηματικές κυρώσεις.

Μια επιχείρηση που υποτροπιάζει έστω και μια φορά, μολύνοντας το περιβάλλον να υφίσταται όλες τις κυρώσεις, με ανέκκλητες αποφάσεις .

Απευθύνομαι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζητώ να κληθούν στη διαβούλευση οι αυτοδιοικητικοί φορείς, οι επιχειρήσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου και της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας και να προκύψει η νέα, σαφής και αυστηρή νομοθεσία, που θα αποτελέσει το «πράσινο συμβόλαιο» της περιοχής.

Μόνο έτσι θα καθαρίσει ο Τιταρήσιος.

Μόνο έτσι, δεν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο, που εδώ και χρόνια βρισκόμαστε, σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής μας, με υπονόμευση στο μέλλον των επόμενων γενεών»