«Δεν συζητούμε μια μεταρρύθμιση, αλλά μια κατ’ ουσία ‘’νομοκλοπή’’ του νόμου Πεπονή, η οποία θα μπορούσε να έρθει και με μια απλή εγκύκλιο, κι ας προσπάθησε ο Πρωθυπουργός να τη φέρει ως ‘’μεταρρυθμιστική τομή’’», τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για το ΑΣΕΠ, η Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και εισηγήτρια βουλευτής  Ευαγγελία Λιακούλη, για να συμπληρώσει πως αυτή η Κυβερνητική επιλογή, ανοίγει μια ‘’κερκόπορτα στο ρουσφέτι’’ με συνεντεύξεις, μοριοδοτήσεις κατά το δοκούν, στοχευμένη διεύρυνση και έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής του διαγωνισμού», τονίζοντας επιπλέον τα εξής, ως σημεία αιχμής:

«Επιβεβαιώνεται η φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», για ένα νομοσχέδιο που σαν μεταρρυθμιστικό η κυβέρνηση το εμφάνισε, ωστόσο εν ριπή οφθαλμού καταρρίφθηκε ως τέτοιο.  

Η Κυβέρνηση απλώς καλλιεργεί προσδοκίες στους πολίτες ,  κλείνει το μάτι για το μέλλον – αν και   αβέβαιο  και άγνωστο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 που λέει ότι θα κάνει τις προσλήψεις,  ενώ μέσω των αλλαγών που φέρνει, νομιμοποιεί μια κερκόπορτα στο ρουσφέτι, με συνεντεύξεις και  μοριοδοτήσεις κατά το δοκούν.

Το Ν/Σ της κυβέρνησης για το ΑΣΕΠ ,αποτελεί απλώς μια τροποποίηση του «ν. Πεπονή» αυτού του εμβληματικού νομοθετήματος της ύστερης μεταπολίτευσης, που έχει ξεκάθαρα καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών, ως η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κατοχυρωθούν οι αρχές της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας στις προσλήψεις του Δημοσίου

Η κυβέρνηση όμως, παρότι προσπαθεί να φορέσει το «ρούχο του μεταρρυθμιστή» δεν είναι ειλικρινής, γιατί η πολιτική της συμπεριφορά, μας έχει όλους καταστήσει υποψιασμένους, με εκατοντάδες ήδη διορισμούς μετακλητών και χιλιάδων υπαλλήλων χωρίς αντικειμενικό τρόπο

Η κυβέρνηση λέει ότι ομνύει στην «αξιοκρατία». Αξιοκρατία όμως πρωτίστως σημαίνει ότι δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από το που κατοικούν και από τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν.

Η κυβέρνηση λέει ότι ομνύει στην «διαφάνεια». Όταν όμως κατέθεσε το Ν/Σ δεν προβλεπόταν καν η  δομημένη συνέντευξη , – εν έτει 2021! – κι έπρεπε να θέσει με επίταση το Κίνημα Αλλαγής το θέμα, για να αλλάξει αυτή την σκανδαλώδη διάταξη ο κ. Υπουργός

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ΑΣΕΠ ως «φερετζές» αξιοπιστίας και να διακυβεύεται το κύρος του, με το να συμμετέχει υποχρεωτικά σε επιτροπές αξιολόγησης προϊσταμένων του δημοσίου, στις οποίες δεν έχει την πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση, μια  μεταρρύθμιση απαιτεί τόλμη, με την ανάληψη πολιτικού κόστους, απαιτεί όραμα, ανοιχτούς ορίζοντες και στρατηγικές δεκαετιών μπροστά.

Αντίθετα, οι μπακαλίστικοι υπολογισμοί «πόσοι χωράνε εδώ και πόσοι εκεί», πώς θα «διευθετήσουμε» τις συνεντεύξεις και πώς θα ικανοποιήσουμε την πολιτική μας πελατεία, δεν μπορούν να αφορούν τη νέα Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ Λιακούλη για να καταλήξει με έμφαση:

«Δεν ξεκολλά έτσι το κάρο από τη λάσπη. Μένει εκεί κολλημένο στη λάσπη και η ρόδα του είναι ακίνητη στον αέρα, χωρίς καμία προοπτική.

Θυμίζει τον  αριστουργηματικό πίνακα του Αχιλλέα στο ομώνυμο παλάτι της Κέρκυρας, που η  φημολογία λέει ότι όταν ο ζωγράφος διαπίστωσε πως ενώ όλος ο πίνακας έδειχνε κίνηση, η ρόδα του άρματος ήταν  ακίνητη , αυτοκτόνησε…

Πραγματικά άδοξο τέλος.  Ευτυχώς, θα πείτε,  αυτή η ιστορία αφορά στην τέχνη και όχι στην πολιτική.

Ή μήπως τελικά την αφορά;»