Δεν πέρασε απαρατήρητη η κατάφωρη αδικία που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που επέλεξαν να διαγωνισθούν σύμφωνα με το παλαιό σύστημα, από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία κατέθεσε ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής με στοχευμένη παρέμβασή του, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, είχε εγκαίρως επισημάνει ζητήματα που προέκυπταν και απαιτούσαν συγκεκριμένες κι άμεσες αποφάσεις από την κυβερνητική υπεύθυνο…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση του Υπουργείου σε αυτούς τους μήνες ήταν αυτή της πρωτοφανούς αδιαφορίας, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής έλλειψης σχεδιασμού, αλλά και της έλλειψης βούλησης για την διευθέτηση των προβλημάτων που κάθε φορά  προκύπτουν.

Συνέπεια των παραπάνω σήμερα είναι να βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο, παράλογο και άδικο φαινόμενο: πολλοί υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που επέλεξαν το παλαιό σύστημα και που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία να βρίσκονται εκτός των σχολών της επιθυμίας τους, ενώ είναι πολύ πιθανό άλλοι συνυποψήφιοί τους, που έδωσαν φέτος για πρώτη χρονιά, να εισαχθούν στις ίδιες σχολές με λιγότερα μόρια!

Συγκεκριμένα, με το άρθρ. 166 παρ.1 του ν.4635/2019 της νυν κυβέρνησης προβλεπόταν ότι από το σύνολο των υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το ποσοστό των θέσεων που θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους,θα έπρεπε να ανέλθει στο 17.3% και 82.7% αντίστοιχα. Ωστόσο, με την Υπουργική Απόφαση Φ.253.1/56061/Α5/14.5.2020 (ΦΕΚ 1853/Β/2020) της κ. Κεραμέως απονεμήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά και συγκεκριμένα  9.51% στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και 90.49% σε εκείνους με το νέο σύστημα!

Τα παραπάνω, όπως είναι προφανές, δημιουργούν ευλόγως αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους, οι οποίοι αναρωτιούνται για τους λόγους που υπαγόρευσαν την συγκεκριμένη μείωση των εισακτέων υποψηφίων με το παλαιό σύστημα, με αποτέλεσμα η βουλευτής Λάρισας, αλλά και ολόκληρο το Κίνημα Αλλαγής να κάνουν λόγο για καραμπινάτη προχειρότητα και αποσπασματικότητα, που οδηγούν σε φιάσκο έναν θεσμό όπως οι Πανελλήνιες, για τις οποίες ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από το να λειτουργούν άψογα και χωρίς καμία σκιά.

«Τα πράγματα είναι πολύ απλά» , καταλήγει η Λαρισαία βουλευτής. «Είναι αδικία και πρέπει να διορθωθεί »