Στο αμφιλεγόμενο κυβερνητικό τέχνασμα του «Freedom pass» και της ιδιότυπης κινητροδότησης- «δωροδοκίας» της ηλιακής ομάδας 18-25 με 150 ευρώ, προκειμένου να εμβολιαστεί, αναφέρθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της υγείας.

«‘’Τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς’’ της ηλικιακής ομάδας 18-25, όσο όμως και να εξωραϊστούν πίσω από ωραία λεκτικά σχήματα και επικοινωνιακές πομφόλυγες τύπου ‘’Freedom pass’’, ‘’κάρτες Ελευθερίας’’ κ.λ.π., παραμένουν ‘’καθρεφτάκια’’ και δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ‘’φαεινή ιδέα’’ της ‘’επιτελικής’’ κυβέρνησης… Συνεπώς, κι όχι τυχαία, από χθες και μετά την ανακοίνωσή της, ξέσπασε ‘’σάλος’’ στα social media , κανονικό γλέντι, με μοναδικές εμπνεύσεις …», τόνισε η βουλευτής, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση, τέτοια σπασμωδικά κυβερνητικά μέτρα, δεν αποτελούν τίποτα άλλο από ομολογία αποτυχίας, αφού  μερίδα των πολιτών δεν έχει πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα των  εμβολιασμών..». 

Η βουλευτής Λάρισας παράλληλα υπογράμμισε, πως η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» απέναντι στους νέους, τους οποίους χαρακτήριζε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο ως «ανεύθυνους», στοχοποιώντας τη νεολαία στο σύνολο της, ως κυρίως υπεύθυνη για τη διάδοση του ιού, εκμεταλλευόμενη συμπεριφορές ισχνών μειοψηφιών, ενώ σήμερα στην ουσία τους … «χαρτζιλικώνει».

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως τα «κροκοδείλια δάκρυα» της κυβέρνησης για το δημογραφικό είναι απολύτως προσχηματικά: «Απευθύνεστε στη νέα γενιά, κ. Υπουργέ Υγείας, που βλέπει αυτή τη στιγμή τι;

Στη νέα γενιά που βλέπει μπροστά της την ανεργία να ορθώνεται σαν τείχος που δεν μπορεί να το προσπεράσει;

Μια γενιά που σπούδασε χωρίς να πιστεύει ότι σύντομα θα δουλέψει πάνω στο ακαδημαϊκό της αντικείμενο; Μια γενιά που προβλέπεται να μείνει ακόμη και τώρα και για πολλά χρόνια στο πατρικό της σπίτι; Μια γενιά που βλέπει με ‘’το κιάλι’’ τη συντροφικότητα, τη σταθερή σχέση και την οικογένεια; Και το αναφέρω αυτό γιατί τόσα κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί σ’ αυτήν την Αίθουσα και σε αυτό το Βήμα για το περιβόητο δημογραφικό πρόβλημα.

Βλέπετε εσείς όμως να έχει η κυβέρνηση τέτοιου είδους ολικές λύσεις; Δυστυχώς όχι. Επιφυλάσσει για την νεολαία μόνο μια ιδιότυπη εξαγορά. Και μάλιστα θα μου επιτρέψετε με πολλή ευγένεια να σας πω ότι εμένα με έχει κλονίσει ο ωμός τρόπος με τον οποίο το κάνετε όλο  αυτό, καθώς ήταν και εξόχως αντιαισθητικό…».

Σε κάθε περίπτωση η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε πως για την ίδια η Πολιτική θα έπρεπε να είναι πρωτίστως Παιδεία: «Η Πολιτική παιδεύει τους ανθρώπους και σύμφωνα με τον Πλάτωνα είναι ο ύψιστος τρόπος εκπαίδευσης μιας κοινωνίας και των πολιτών. Η κυβέρνηση όμως τι μας λέει; Ότι για να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σε επωφελείς επιλογές πρέπει να τους τάζουμε λεφτά; Ότι πρέπει να τα εξαγοράζουμε; Αυτήν την Παιδεία έχετε;

Αυτήν την Παιδεία δίνετε, όταν θα μπορούσατε να προτρέψετε τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν, με άλλου τύπου κίνητρα; Όπως έκανε για παράδειγμα ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης που έκανε μικρά κοινωνικά συμβόλαια μέσω φορέων και συλλογικοτήτων, προκειμένου να προτρέψουν τα μέλη τους και τους πολίτες να εμβολιαστούν, δίνοντας χορηγίες και δωρεές στα σωματεία και στις οργανώσεις.

Πού να το σκεφτείτε εσείς όμως αυτό; Αυτό θέλει ιδεολογία, θέλει ιδέες. Θέλει να το καταλαβαίνεις, να το αντιλαμβάνεσαι, και να φέρεις στοιχειωδώς το ανάλογο πολιτικό DNA…», κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής.