Ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών κατέθεσε η Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του δικηγορικού κλάδου στη β΄ φάση της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησης: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας του Κορωνοϊού, με δραματικές συνέπειες τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, τόσο στο πρώτο κύμα, όπου τα δικαστήρια ήταν καθ΄ ολοκληρίαν κλειστά,  όσο και στο δεύτερο κύμα  με την πλειοψηφία των διαδικασιών να εξακολουθούν να μην λειτουργούν ή να υπολειτουργούν.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικηγορικός κλάδος έχει λάβει αναλογικά μικρότερη στήριξη σε σχέση με λοιπές πληγείσες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση του κλάδου, μετά από δυο μήνες μερικής λειτουργίας των Δικαστηρίων και δυόμιση μήνες πλήρους κλεισίματος την Άνοιξη, έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του δικηγορικού κόσμου, ιδίως νέους, μαχόμενους, οικογενειάρχες, στα όρια των αντοχών τους, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν εντάσσονται σε καμία οικονομική ενίσχυση, παρόλο που είναι πλήρως εξαρτώμενοι από τα δικηγορικά γραφεία στα οποία εργάζονται και για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών συλλόγων, με επιστολή της προς την Κυβέρνηση ζητά συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, όπως με επίδομα ειδικού σκοπού για το μήνα Δεκέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των ,να ανασταλούν άμεσα οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, με βάση τη μείωση του εισοδήματός τους, αποκλειστικά και μόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Επειδή ο δικηγορικός κόσμος της χώρας και τα θεσμικά του όργανα εκπροσώπησης αρθρώνουν κραυγή αγωνίας και έντονης διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου, ρωτώ τους κ.κ. Υπουργούς πως σκοπεύουν να στηρίξουν  άμεσα τον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων, με τρόπο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στο β΄ κύμα της πανδημίας»