Δημόσια παρέμβαση και πρωτοβουλία πρότασης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, να ανοίξει προγραμματισμένος διάλογος, με σαφείς ενότητες και πρακτικά συζήτησης  με τους αυτοδιοικητικούς της χώρας, πραγματοποιεί η βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας τα εξής:

«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στη Λάρισα. Τον περιμέναμε με φιλία και ενδιαφέρον για τις απόψεις του σχετικά με την αυτοδιοίκηση και τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν. Ο κ Υπουργός, αυτονόητα  συναντήθηκε με τον κ Περιφερειάρχη, τον κ Δήμαρχο Λάρισας, τον κ Πρόεδρο ΠΕΔ. Τελικώς επέλεξε να συναντηθεί  και με  δύο βουλευτές της παράταξής του και μαζί τους να κάνει δηλώσεις, ως «Υπουργός Εσωτερικών» .

Δυστυχώς, δεν βρήκε λίγο χρόνο να συναντήσει άλλους πέντε δημάρχους της περιοχής μας που περίμεναν εύλογα και με ανυπομονησία να προσκληθούν, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν κάνουν καθόλου εύκολη την πρόσβασή τους στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε τους υπόλοιπους βουλευτές, που προφανώς θεωρεί «μη χρήσιμους», ως… «αντιπολιτευόμενους». Ας είναι. Ο καθένας πράττει, σύμφωνα με τον τρόπο που του επιτρέπει η προσωπική , πολιτική και ιδεολογική του συγκρότηση.

Αυτό που σίγουρα όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη, μετά και την ανάληψη καθηκόντων του νέου αν. Υπουργού Εσωτερικών  σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στην πολύπαθη αυτοδιοίκηση.

Οι  θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν  στο επίκεντρο των επαφών του νέου Υπουργού και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου, κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης και στις συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών: επαναφορά του 42%, πλαφόν 3-5%, λιγότεροι εκλεγμένοι αιρετοί, είναι κάποιες από τις γνωστές ..«διαρροές» των συζητήσεων με τον κ Υπουργό.

Διαρροές! Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας : από διαρροές μάθαμε για τις αλλαγές στον Κλεισθένη, από διαρροές μάθαμε για αλλαγές στην ιθαγένεια, με διαρροές για το ΑΣΕΠ κλπ 

Αλήθεια, επιμένουμε ακόμη στο «ράβε –ξήλωνε» των εκλογικών νόμων, στο κατά το δοκούν «πάρε-δώσε» των αρμοδιοτήτων, στο «φίλος –εχθρός» για τους εκάστοτε αιρετούς;

Αλήθεια, δεν μας δίδαξε τίποτε η ιστορία και ακόμη συνεχίζουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον ίδιο τοίχο, συνεχίζουμε με πείσμα να ματώνουμε, χωρίς καμία πιθανότητα να …γκρεμίσουμε τον τοίχο;

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έφερε στο χώρο της αυτοδιοίκησης η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, είναι πανθομολογούμενες πλέον,  από όλες τις πλευρές, παρά την πολιτική μικροψυχία, να μην τις ψηφίσει τότε κανείς !

Παρόλα αυτά, στη διαδρομή του χρόνου, όλα τα κόμματα, έδρασαν μικροκομματικά και εγκλωβισμένα στην «παραδοσιακή» λογική, ότι όποιος κυβερνά, φτιάχνει και έναν εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση,  που πιστεύει ότι τον βολεύει.

Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο πισωγύρισμα, με στρεβλώσεις, με ευτελισμό, με απαξίωση

Κανένα κόμμα , δεν έχει  «άμωμα χέρια» .

Ας αρχίσουν οι παραδοχές, για να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι.

Δεν μπορεί να προχωρήσουν αλλαγές πάλι στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη καθοριστική σαφή παρουσία των ίδιων των αυτοδιοικητικών, των θεσμικών φορέων που είναι οι άμεσοι εταίροι της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών κομμάτων. 

Η συν –διαμόρφωση ατζέντας θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και  επεξεργασιών θέσεων, είναι βασικός όρος της μετάβασης της αυτοδιοίκησης, στη νέα εποχή.

Η αποτίμηση εφαρμογής Καλλικράτη και του Κλεισθένη, η πολυσυζητημένη  "κυβερνησιμότητα" στους Δήμους και Περιφέρειες, το νομοθετικό πλαίσιο για το  "επιτελικό κράτος"  και η πολυεπίπεδη  διακυβέρνηση, ο ρόλος  της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της πανδημίας, η  Πολιτική Προστασία και η  αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η πράσινη Ανάπτυξη με προοδευτικό περιεχόμενο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακή διακυβέρνηση, θέματα Στρατηγικού και Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και αξιοποίηση Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΠΕΠ-ΠΔΕ , είναι 2027 είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης .

Ο εκλογικός νόμος είναι λοιπόν, μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η  διαχειριστική και αποσπασματική λογική, που συνδυάζει μεγάλα λόγια και μεγαλεπήβολα σχέδια με μια αντίθετη πρακτική ουσιαστικής και πραγματικής δέσμευσης και ολοένα αυξανόμενης εξάρτησης της Αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος, είναι ο μεγάλος εχθρός της .

Να μην το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί ξανά.

Άνοιγμα του οργανωμένου διαλόγου τώρα με τη βάση της αυτοδιοίκησης, με αιρετούς συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, με μοναδική επιδίωξη τη συναίνεση στις μεγάλες αλλαγές της νέας εποχής, αν ελάχιστα χρήσιμοι θέλουμε να είμαστε πραγματικά για τη χώρα».