Σε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προχώρησε η Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, μαζί με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, σε σχέση με το «μυστήριο» που περιβάλλει την ομάδα των ειδικών της επιτροπής που προετοίμασε το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης: «Κύριε Υπουργέ,καταθέσατε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)».

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου μονομερείς αιτιάσεις σας περί προηγούμενης διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα, και άλλους ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς κ.λπ. φορείς, η σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού κρατήθηκε επί της ουσίας επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι την κατάθεσή του στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και ήδη της προβλεπόμενης νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί σημαντική παράλειψη, δεδομένου ιδίως ότι αφορά ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της διασφάλισης του κύρους μιας Συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, όπως το Α.Σ.Ε.Π., αλλά και του αντικειμενικού και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στη Δημόσια Διοίκηση. Τα ανωτέρω υπηρετούν τόσο την αρχή της ισότητας όλων των πολιτών, όσο και το μεγάλο πρόταγμα της αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δυστυχώς, η μεθοδολογία που μέχρι σήμερα ακολουθήσατε, δεν μπορεί να προδιαθέσει θετικά, ακόμα και τον πιο καλόπιστο κριτή των πολιτικών σας επιλογών. Η παράταξή μας, υπήρξε αυτή που ανέλαβε το πολιτικό κόστος της θέσπισης και συνταγματικής κατοχύρωσης του θεσμού του Α.Σ.Ε.Π.. Αντίθετα, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όχι απλώς καταψήφισε τον ιστορικό νόμο 2190/1994, γνωστό έκτοτε ως «νόμο Πεπονή», αλλά σταθερά υπονόμευσε τόσο το ίδιο το Α.Σ.Ε.Π., όσο κυρίως και τους στόχους που υπηρετεί.

Ο τρόπος δε που μέχρι σήμερα μεθοδεύσατε τη διαδικασία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόθεσή σας δεν είναι η βελτίωση των προβλημάτων που οπωσδήποτε υφίστανται στη σχετική διαδικασία, αλλά η δημιουργία ενός προσωπικού νομοθετικού αποτυπώματος με την κατάργηση του ‘’νόμου Πεπονή’’ και τον σφετερισμό του από ένα νέο ‘’νόμο Θεοδωρικάκου’’.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι αναφορές σας σε πλήρη και επαρκή διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αν πράγματι αυτός ήταν ο στόχος σας, θα είχατε συγκροτήσει με διαφάνεια μια διακομματική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή φυσικά εκπροσώπων του Α.Σ.Ε.Π., υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, κοινωνικών φορέων, κ.λπ. και μετά από αληθώς επαρκή δημόσια διαβούλευση, θα καταθέτατε ένα όντως απαραίτητο και χρήσιμο νομοσχέδιο, για ένα θέμα επί του οποίου δεν συγχωρείται ο αδιαφανής τρόπος που επιλέξατε».

Κατόπιν τούτων, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό, για ποιο λόγο δεν δώσατε το κείμενο που σας είχε παραδώσει η Επιτροπή στους εκπροσώπους των κομμάτων που καλέσατε σε δήθεν διαβούλευση στο γραφείο σας, αν συμμετείχε ο ίδιος ή δια συνεργατών του στο έργο της Επιτροπής, καθώς και αν προτίθεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή την πλήρη σύνθεση της Επιτροπής που κατάρτισε το νομοσχέδιο, τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεών της, και τέλος το τελικό της πόρισμα.