Ξεχωριστή τοποθέτηση και εκτεταμένη αναφορά έκανε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010», σε σχέση με την τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,  Μάκη Βορίδη, που συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωσταντίνο Τσιάρα,  με την οποία μετατρέπεται σε κακούργημα η κακοποίηση ζώων.

Η βουλευτής Λάρισας χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων, λέγοντας τα εξής:

«Χαιρετίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία σας, κύριε Υπουργέ. Έπρεπε, άλλωστε, ένα τέτοιο μέτρο να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Αλλά και πάλι, καλώς κάνετε που φέρνετε το μέτρο με αυτόν τον τρόπο, δίνοντάς μας επιπλέον λεπτομέρειες-  και κατά τα φαινόμενα, πανηγυρικά, εμείς τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής θα συναινέσουμε. Γιατί σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο του πολιτισμού μας εξαρτάται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά που εμείς έχουμε απέναντι στα ζώα.

Υπάρχει, ωστόσο, πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσει το Υπουργείο σας, ώστε η κακοποίηση των ζώων να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο. Καταρχάς, υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία θα πρέπει να εμπλακείτε υποχρεωτικά. Το ένα επίπεδο αφορά το τι θεωρείται πραγματικά βασανισμός.

Το να κόβεις σε ένα ζώο τα αυτιά, την ουρά, να το δηλητηριάζεις, να το αφήνεις άστεγο και νηστικό ή ακόμη και να κρατάς ένα μεγαλόσωμο ζώο σ’ ένα μικρό μπαλκόνι, επί μέρες, ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι; Τι θεωρείται τελικά ότι είναι βασανισμός στις μέρες μας; Να παίρνει κανείς ένα ζώο συντροφιάς σαν παιχνίδι για το παιδί του – δεν  είναι βασανισμός αυτό;

Τα δικαστήρια θα κρίνουν επί της ουσίας, θα μου πείτε. Όμως, η Πολιτεία, όπως καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, από την εμπειρία σας, έχει χρέος να οδηγήσει στην κατεύθυνση της νομοθεσίας, προκειμένου τα δικαστήρια να έχουν στα χέρια τους, την ουσία. Πολλά τα πρόσωπα, λοιπόν, των βασανισμών και εμάς θα πρέπει να μας αφορούν όλα.

Ένα δεύτερο επίπεδο που θα πρέπει να μας αφορά, είναι το πώς συνδέεται ο βασανισμός των ζώων με την ανθρώπινη παραβατικότητα. Είχατε ανακοινώσει και εσείς μαζί με  ακτιβιστές στο Υπουργείο σας, με αφορμή την  φετινή Παγκόσμια  Ημέρα των Ζώων, καθώς και άλλοι πολλοί  σοβαρές στατιστικές μελέτες, οι οποίες έλεγαν πως συνδέεται άρρηκτα η παραβατικότητα στην ενήλικη ζωή, με την κακοποίηση των ζώων όταν ήταν οι παραβάτες ήταν ανήλικοι.

Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο που προσφέρεται για μια εκτεταμένη κοινωνιολογική έρευνα, στην οποία -γιατί όχι - θα μπορούσε να πρωτοστατήσει το Υπουργείο σας, μαζί με ενδιαφερόμενους κοινωνικούς επιστήμονες, αλλά  και τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, προκειμένου να είμαστε πραγματικά ουσιαστικοί, πραγματικά θεσμικοί και να δούμε αυτά τα θέματα με προβολή στο μέλλον. Αυτό θα ήταν, κατά την άποψή μας, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπερψηφίζουμε τη διάταξη που φέρατε και τη χαιρετίζουμε ».