Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών με θέμα για ποιο λόγο τα νομικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, αντιμετωπίζονται ως ‘’παιδιά  ενός κατώτερου Θεού’’ από την Πολιτεία, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις ανορθολογικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις μειώσεις ενοικίων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και του μη δίκαιου καταμερισμού του κρατικού βοηθήματος, προς όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες των εμπορικών ακινήτων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας: «Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στις 15/12/2020 από το βήμα της Βουλής, αποφασίστηκε εκ νέου η μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως και γενικότερα για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Συνεπώς, το κόστος του ενοικίου προβλέπεται πως θα επιμεριστεί κατά 60% στο κράτος, κατά 20% στον εκμισθωτή και κατά 20% στην επιχείρηση.

Ωστόσο, τόσο, με τη νέα ρύθμιση, όσο και με τις αντίστοιχες των προηγούμενων μηνών της πανδημίας, εκμισθωτές ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή και δικαιούνται το maximum της αποζημίωσης προβλέπεται ότι είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ διάφορες άλλες μορφές νομικών προσώπων που κατέχουν ακίνητα προς εκμετάλλευση, όπως π.χ. οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.), ανεξήγητα,  λαμβάνουν πολύ μικρότερη κρατική αποζημίωση. δημιουργώντας ένα ακατανόητο αλαλούμ αντιφατικών και μη εξηγήσιμων καθεστώτων, σε ό,τι αφορά τις εκμισθώσεις εμπορικών ακινήτων σε επιχειρήσεις, αναλόγως της νομικής μορφής του κατά περίπτωση ιδιοκτήτη.

Δεδομένου ότι τα νομικά πρόσωπα εξακολουθούν να πληρώνουν πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ εξαιτίας του συμπληρωματικού φόρου και δεδομένου ότι ως νομικά πρόσωπα λογίζονται και πολλά ευαγή ιδρύματα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο βάσει εισοδημάτων, που προέρχονται από κληροδοτήματα, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε συμπληρωματικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επιμεριστούν οι απώλειες εσόδων από ενοικιάσεις ακινήτων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο lockdown με κρατική εντολή και ανήκουν σε πάσης φύσης νομικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημιώνοντας τις τελευταίες κατά το παράδειγμα των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα, σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις»