Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για την ανάδειξη ενός χρονίζοντος και κρίσιμου αυτοδιοικητικού ζητήματος, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη και αφορά στον προβληματισμό που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξέλιξη του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με τους Δήμους να καταγγέλλουν καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, να εκφράζουν επιφυλάξεις για την ορθότητα του θεσμικού του πλαισίου και να είναι σοβαρά ανήσυχοι για την προοπτική του.

Η κ. Λιακούλη, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει το μείζον ζήτημα των πλαφόν εντάξεων ανά Δήμο, που έχει ορίσει η Κυβέρνηση, μαζί με το “παραθυράκι” της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας, που δίνει στον Υπουργό τη διακριτική ευχέρεια “να λύνει και να δένει”, υπερβαίνοντας τα πλαφόν βάσει γενικόλογα διατυπωμένων κριτηρίων.

Επιπλέον, αποτυπώνει τις καταγγελίες των Αιρετών για αργούς ρυθμούς εξέλιξης, καθώς και τα παράπονα, την κριτική και την αναστάτωση εκ μέρους των Δήμων για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, που διαιωνίζονται επαναλαμβανόμενα, οδηγώντας σε απώλεια πολύτιμου χρόνου για την τοπική ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λιακούλη φέρνει στη Βουλή τα άλυτα προβλήματα του “Τρίτσης”, αφού έχει προηγηθεί και προηγούμενη σχετική Ερώτηση (αριθμ. 5856/2021) ήδη από τον Απρίλιο του 2021.

Η κ. Λιακούλη στηλιτεύοντας την υφιστάμενη κατάσταση, απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό, όπως για:

- ποιους συγκεκριμένους Δήμους και έργα εφαρμόστηκε το “παραθυράκι” της ΚΥΑ, με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία του Υπουργού να υπερβαίνει τα πλαφόν, εάν υπήρχαν αιτήματα Δήμων για ανεπαρκές πλαφόν, που έμειναν εκτός, και για ποιους λόγους προτεραιοποιήθηκαν τα μεν έναντι των δε,

- τους λόγους που προκάλεσαν τις καταγγελλόμενες καθυστερήσεις,

- το στάδιο εξέλιξης των ήδη ενταχθέντων έργων και το βαθμό απορρόφησης των πόρων του Προγράμματος,

- τις προτάσεις Δήμων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή και από πότε έχει υποβληθεί η καθεμία,

- το εάν επαρκεί ο ισχύων προϋπολογισμός του Προγράμματος.

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμβλυνση του κλίματος δυσαρέσκειας και έντονης ανησυχίας Αιρετών, που εκφράζονται επανειλημμένως κατά τις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ, αλλά και σε πλείστες περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο ανά τη Χώρα; Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε ενέργειάς σας;», ρωτά τον Υπουργό Εσωτερικών η κ. Λιακούλη.

«Κάθε χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τους ΟΤΑ απαιτείται να χαρακτηρίζεται πρωτίστως από απόλυτη διαφάνεια», τονίζει η Γραμματέας της Κ.Ο., εφιστώντας ταυτόχρονα προσοχή στο γεγονός ότι «ήδη έχει τελειώσει η μισή αυτοδιοικητική περίοδος και τα χρονικά περιθώρια που πλέον απομένουν στους νυν Αιρετούς για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όλο και στενεύουν».