Νέα ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως υπέβαλε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με την οποία καταθέτει την πρότασή της για μεταγραφή όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων φοιτητών του εξωτερικού, στην περίπτωση απώλειας ενός εκ των γονέων τους, λόγω covid-19, με αφορμή  την περίπτωση Λαρισαίου φοιτητή που έχασε πρόσφατα τον γονέα του.

Η τραγική ιστορία του 49χρονου γυναικολόγου από το ν. Λάρισας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, «πολεμώντας» τον κορωνοϊό, αφού νοσηλεύθηκε για ενάμιση περίπου μήνα, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, ένα εκ των οποίων σπουδάζει στο εξωτερικό, αποτέλεσε την αιτία να αναδειχθεί από την Ευαγγελία Λιακούλη, ένα σοβαρό ζήτημα .

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της Λαρισαία βουλευτής: «Οι δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας με την πανδημία του covid-19 σε έξαρση, τις εκατόμβες νεκρών και τις χιλιάδες κρουσμάτων καθημερινά, τα διαδοχικά lockdown και την διαρκώς σοβούσα οικονομική κρίση, είναι δεδομένες και ουδείς μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Στην συγκεκριμένη, ζοφερή ωστόσο, κατάσταση εμφιλοχωρούν χιλιάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα οικογενειακά δράματα, προσωπικής, οικονομικής ή άλλης διάστασης, για τα οποία η Πολιτεία θα έπρεπε να κάνει αυτό για το οποίο υπάρχει, δηλαδή την επίδειξη συμπόνιας, ευαισθησίας και ενσυναίσθησης προς τους πολίτες, όπως και τη λήψη των κατάλληλων και κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου να υπάρξει κάποιας μορφής ανακούφιση στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν».

Δεδομένου ότι οι χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες που έχασαν κάποιον γονέα, στη δύσκολη μάχη με τον covid-19, καλούνται μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσουν νέες, δύσκολες οικονομικές, αλλά και συναισθηματικές συνθήκες, όπως π.χ. σε ορισμένες περιπτώσεις τη συνέχιση των σπουδών των παιδιών τους στο εξωτερικό, οι οποίες καθίστανται αδύνατες, τόσο για οικονομικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους, ζητώ,  με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλία την αρμόδια κ. Υπουργό, να λάβει μέριμνα για τους φοιτητές εξωτερικού, οι οποίοι απώλεσαν γονέα από τον covid-19, προκειμένου οι οικογένειες αυτές να βοηθηθούν έμπρακτα, εκδίδοντας έκτακτη εγκύκλιο, με την οποία να επιτρέπει τη μεταγραφή τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφών και επειγουσών καταστάσεων, στο παρελθόν»