Η ΕΒΖ πουλάει και τα δύο εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη, που όμως είναι πλέον ανενεργά, ενώ δεν υπάρχει ούτε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς μέρος του μεταφέρθηκε στη Σερβία και ένα τμήμα του έχει ήδη εκποιηθεί.

Το εργοστάσιο της Λάρισας σε οικόπεδο 381 στρ. έχει τιμή εκκίνησης 8 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο της Ξάνθης σε οικόπεδο 691 στρ. στην περιοχή Πετροχωρίου τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη της ΕΒΖ ξέρουν ότι η πώλησή τους είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι για την Ξάνθη υπάρχει ενδιαφέρον για την ανέγερση ενός Mall.

Σύμφωνα με το «Έθνος» σε άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών:

Πρόκειται για «δύο ακίνητα-φιλέτα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το «στρατηγείο» της στην πλατεία Αριστοτέλους -δύο ολόκληροι όροφοι των γραφείων της που δεσπόζουν στο μέσο της πλατείας με θέα τη θάλασσα- αλλά και το ημιτελές πολυώροφο κτίριο, στο λιμάνι – παλιά παραλία (Κουντουριώτου 9), που προοριζόταν να γίνει το νέο επιβλητικό «στρατηγείο» της, τα οποία βγαίνουν τον Ιανουάριο στο σφυρί.

Το «στρατηγείο» της ΕΒΖ στην οδό Μητροπόλεως 34, γωνία με Αριστοτέλους, στον 5ο και τον 6ο όροφο με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Μετά την πώληση του ακινήτου τα γραφεία θα μεταφερθούν στο ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας και ίσως μόνο κάποιες υπηρεσίες να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη σε πολύ μικρότερο χώρο.

Αυτά τα δύο και άλλα τέσσερα μη παραγωγικά ακίνητα βγαίνουν με τιμές εκκίνησης σχεδόν στο μισό από αυτές που θα δίνονταν προ της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο στο λιμάνι-παραλία που κατά την έναρξη της κρίσης υπολογιζόταν η τιμή του από τους μεσίτες στα 6-7 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή εκκίνησης είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ, αλλά και διαμέρισμα στο Κολωνάκι, 123,55 τ.μ., με τιμή εκκίνησης στις 260.000 ευρώ (!).

Οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017 στην Πειραιώς Real Estate και τα χρήματα θα πάνε για την εξόφληση δανείου της ΕΒΖ προς την τράπεζα.

Συνολικά αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 25 εκατ. ευρώ, όταν προ κρίσης θα ήταν τουλάχιστον τα διπλάσια, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρυχθεί από την ΕΒΖ και διαγωνισμός για την πώληση των δύο ζαχαρουργείων, Crvenka και Sajkaska, στη Σερβία.

«Εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα πάνε καλά, θα πετύχουμε τα ποσά που θέλουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας» μας είπε ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρήστος Ρώσσιος.

Το σχέδιο διάσωσης

Η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι το σχέδιο διάσωσης, που περιλαμβάνει την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 49,58 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ ευχάριστα είναι τα μηνύματα και για τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς έχουν εξοφληθεί για την παραγωγή του 2015 και άμεσα θα πάρουν μεγάλο μέρος του ποσού για την παραγωγή του 2016.

«Ισως παλαιότερα που υπήρχαν 200 εργαζόμενοι να ήταν απαραίτητα αυτά τα κτίρια, σήμερα όμως που απέμειναν 35 άτομα δεν χρειάζονται» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυρια¬κής» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης.

«Ισως παλαιότερα που υπήρχαν 200 εργαζόμενοι να ήταν απαραίτητα αυτά τα κτίρια, σήμερα όμως που απέμειναν 35 άτομα δεν χρειάζονται» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυρια¬κής» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ,

Το «στρατηγείο» της ΕΒΖ βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 34, γωνία με Αριστοτέλους, στον 5ο και τον 6ο όροφο με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Ο 5ος όροφος είναι εμβαδού 761,82 τ.μ. και ο 6ος όροφος 659,44 τ.μ. και η ελάχιστη τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στα 2,73 εκατ. ευρώ.

«Αυτήν την περίοδο που η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα και ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης, είναι πολυτέλεια να διατηρούμε γραφεία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ισως παλαιότερα που υπήρχαν 200 εργαζόμενοι να ήταν απαραίτητα, σήμερα όμως που απέμειναν 35 άτομα δεν χρειάζονται» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης, προσθέτοντας ότι τα γραφεία θα μεταφερθούν στο ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας και ίσως μόνο κάποιες υπηρεσίες να παραμείνουν στην πόλη σε πολύ μικρότερο χώρο.

Αυτό το ακίνητο θεωρείται ότι θα πωληθεί σχετικά εύκολα, καθώς βρίσκεται σε προνομιακή θέση, με θέα και η τιμή του κρίνεται αρκετά χαμηλή για την περιοχή.

Εντονο ενδιαφέρον

Σίγουρη θεωρείται και η πώληση του ημιτελούς πολυώροφου κτιρίου στην οδό Κουντουριώτου, απέναντι από τον επιβατικό σταθμό του λιμανιού, με επίσης προνομιακή θέα.Το οκταώροφο κτίριο, με τα δύο υπόγεια, έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο κτίριο της εταιρείας με στόχο να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της, αλλά και υπηρεσίες της ΑΤΕ.

Η απόφαση για την ανέγερσή του πάρθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο ξεκίνησε να χτίζεται τον Αύγουστο του 2001 και ολοκληρώθηκε ο σκελετός του τον Νοέμβριο του 2002. Εκτοτε έχει μείνει εκεί και δεν έγινε καμία εργασία. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846 τ.μ., βοηθητικούς χώρους 564,70 τ.μ. και δύο υπόγεια πάρκινγκ 1.131,74 και 1.010 τ.μ. αντίστοιχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρελθόν, όταν μάλιστα η τιμή του ήταν διπλάσια, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι από τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία ενώ εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν τώρα που τιμή του είναι χαμηλή, στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Υψηλές προσδοκίες

Εξαιρετικά χαμηλή, ακόμη και από τα στελέχη της ΕΒΖ, χαρακτηρίζεται η τιμή εκκίνησης για το διαμέρισμα 3ου ορόφου στην οδό Σκουφά 22, στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως γραφεία της διοίκησης και των πωλητών. Το διαμέρισμα, 123,55 τ.μ., έχει τιμή εκκίνησης μόλις 260.000 ευρώ. Η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι «γι’ αυτό το ακίνητο θα δοθεί μάχη και το τίμημα θα εκτοξευθεί».

Επίσης πωλείται ένα ακίνητο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, με ελάχιστο τίμημα τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρ., στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1.702 τ.μ. και στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως κέντρο σποροπαραγωγής.

Οσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιο από τα ακίνητα της ΕΒΖ πρέπει να υποβάλουν την οικονομική προσφορά τους για καθένα από αυτά μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στην Πειραιώς Real Estate, έχοντας υπόψη την τιμή εκκίνησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δύο πρώτοι πλειοδότες θα κληθούν να υποβάλουν νέα βελτιωμένη προσφορά, εντός μίας εβδομάδας, το αργότερο μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.