Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις με μικρή όμως συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Λάρισα.

Στην πλατεία Ταχυδρομείου με ομιλία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Λάρισας Δ. Παπαποστόλου πραγματοποιηθήκε η απεργιακή σύγκεντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κηρύχτηκε στο Δημόσιο.
Ο Δημήτρης Παπαποστόλου έκανε λόγο για «επίθεση που συνεχίζεται στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους με αμείωτη ένταση για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι μειώσεις κατά 40%, που έχουμε υποστεί στα εισοδήματά μας, δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ούτε καν για σταδιακή αποκατάσταση, καθώς μας θεωρεί προνομιούχους και καλοπληρωμένους.
Η σημερινή απεργία είναι η πρώτη μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδό από τα μνημόνια και μετά τις άκαρπες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η Κυβερνητική αισιοδοξία για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, λίγους μήνες μετά τον Αύγουστο του 2018, καταρρέει, καθώς για το παραμικρό απαιτείται η έγκριση των δανειστών.
Τα αιτήματά μας για οικονομική βελτίωση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, αντιμετωπίστηκαν με μνημονιακή λογική, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος όπως είπε χαρακτηριστικά για το 2019 είναι 800 εκατομμύρια και μετά βίας επαρκούν για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το αίτημά μας για ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, με υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για μισθολογική εξέλιξη, καθώς και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν για τους Δημόσιους Υπαλλήλους απαράγραπτα δικαιώματα που μας έχουν αφαιρεθεί στη λογική της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία. Είναι τώρα που η Κυβέρνηση πρέπει να υποχρεωθεί να αλλάξει ρότα, εγκαταλείποντας τις ακραίες πολιτικές λιτότητας και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Λάρισας.
Στις διεκδικήσεις του κλάδου εντάσσονται:
1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
2. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
3. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους..
5. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
6. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση. Συνέχιση της απεργίας – αποχής..
7. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Στην Κεντρική πλατεία Λάρισας έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν.Λάρισας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Δημήτρης Τζιμούλης είπε μεταξύ άλλων ότι «διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις και τις παροχές που έχουμε πληρώσει με πολύ ιδρώτα και κόπο.
Η απεργία μας είναι απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης. Θέλουν να μας πείσουν απο τα μπαλκόνια και τις πολυθρόνες των γραφείων τους ότι έγενετο φως, ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, την άγρια εκμετάλλευση και τη μεγαλοεργοδοσία.
Με μεγαλύτερο πείσμα δίνουμε τη μάχη για τη Γενική Απεργία στις 28 του μήνα.Παρά τα εμπόδια και της τρικλοποδιές των ανθρώπων της εργοδοσίας απεργία θα γίνει. Οι εργάτες θα διαδηλώσουν με τα αιτήματά τους με σύνθημα: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Οι εργατοπατέρες θα αποκαλυφθούν για μια ακόμη φορά και θα ψάχνουν να κρυφτούν».

ert.gr