Αδιάκοπα και με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν και το 2020 τα έργα του Δήμου Λαρισαίων.

Το Τεχνικό πρόγραμμα του 2020, ο προυπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ περίπου, συζητιέται το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 αποτελεί τη συνέχιση υλοποίησης του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής. 

Όπως τονίζει ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιώργος Σούλτης το 2020 αποτελεί την πρώτη χρονιά της νέας θητείας και επομένως το τεχνικό πρόγραμμα του 2020, αποτελεί αφενός μεν τη συνέχεια του προγράμματος της προηγούμενης περιόδου, αλλά και την αρχή του νέου επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα σε επόμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα συνεχίζει την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της δημοτικής αρχής, το οποίο μελετήθηκε και ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο και αποτελεί την εφαρμογή όσων περιγράψαμε στα πλαίσια ενός οραματικού προγράμματος που παρουσιάσαμε στους πολίτες και συνοψίζεται στους εξής άξονες:

• Δημιουργούμε την Λάρισα της νέας εικοσαετίας με σχέδιο επιστημονικά τεκμηριωμένο και με βήματα σταθερά και προσεκτικά ελέγχοντας το κάθε τμήμα του σχεδίου και διαβουλευόμενοι με τους πολίτες.

• Τα έργα της ανάπλασης έχουν σαν στόχο την δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο ο πολίτης θα έχει τον κύριο λόγο, θα χαίρεται να ζει σε συνθήκες που σέβονται το περιβάλλον αλλά και στις ανάγκες του κάθε πολίτη στα πλαίσια και ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Τα σχέδια ΣΒΑΚ επεκτείνονται σε όλες τις πόλεις του κόσμου και στην Ελλάδα οδηγείται στο να γίνει υποχρεωτικό. Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη που υλοποιεί ΣΒΑΚ.

• Στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του δημόσιου χώρου εφαρμόζουμε καλές πρακτικές έξυπνης πόλης, αξιοποιώντας καλές πρακτικές πόλεων από όλο τον κόσμο.

• Προσπαθούμε δημιουργώντας εμβληματικά έργα και νέες δομές, να δώσουμε ταυτότητα στην πόλη και στο δήμο μας. Να κάνουμε την Λάρισα μια πόλη που θα ελκύει κατοίκους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Να της δώσουμε τη θέση στην οποία αξίζει να βρίσκεται μια τόσο παλιά και τόσο ιστορική πόλη όπως είναι η Λάρισα και εν τέλει να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της.

• Θέλουμε μια πόλη που θα είναι «ανθεκτική». Με αυτή τη σύγχρονη ορολογία εννοούμε μια πόλη η οποία σέβεται το περιβάλλον, εξοικονομεί ενέργεια, δημιουργεί περισσότερο πράσινο, έχει κοινωνική συνοχή, δημιουργεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και αντέχει στην οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές.

• Προσπαθούμε να συντηρήσουμε την πόλη και τα χωριά μας, που είχε χρόνια να συντηρηθεί.

• Πιέζουμε το κράτος για την επίλυση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης (ΟΣΕ, Στρατόπεδα, Αβερώφειος)

Οι κατηγορίες των έργων και η βαρύτητα στην ωρίμανση

Ο κ. Σούλτης στην εισήγησή του κατηγοριοποιεί τα έργα του τεχνικού προγράμματος του 2020 στα εξής κατηγορίες:

1. Tα μεγάλα έργα ανάπλασης του δημόσιου χώρου τα οποία υλοποιούν το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και έργα διαχείρισης του δημόσιου χώρου με τεχνικές έξυπνης πόλης.

2. Τα μεγάλα εμβληματικά έργα, τα οποία δίνουν ταυτότητα και αναβαθμίζουν την εικόνα του δήμου.

3. Τα έργα αναβάθμισης των συνοικιών και των χωριών.

4. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον την ενέργεια και το νερό,

5. Τα έργα συντήρησης της πόλης και των χωριών.

6. Και τέλος έχουμε τον αγώνα για να προχωρήσουν τα έργα που αποτελούν χρόνια προβλήματα της πόλης (ΟΣΕ, στρατόπεδα Αβερώφειος) και η λύση  των οποίων δεν εξαρτάται από το δήμο.

Μάλιστα ο κ. Σούλτης αναμένεται να σημειώσει πως το 2020 θα είναι χρονιά που θα δοθεί βαρύτητα στην ωρίμανση έργων σχέδιο της Δημοτικής Αρχής.

«Το 2020 ωριμάζουμε μελετητικά νέα έργα και ανιχνεύουμε νέες πηγές χρηματοδότησης, αναμένοντας και το πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τη νέα κυβέρνηση. Δίνεται δηλαδή ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση μελετών, έτσι ώστε να ωριμάσουμε τα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο έργων της τετραετίας.

• Συνεχίζουμε με σχέδιο τις μεγάλες συντηρήσεις στην πόλη, στις συνοικίες και στα χωριά.