Με αφορμή τη λήξη της θητείας στην προεδρεία του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, ο Δημήτρης Κατσαρός αναφέρει:

"Σε λίγες μέρες αναμένεται να λάβει τη μορφή νόμου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση. Σύμφωνα  με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η διαμεσολάβηση γίνεται υποχρεωτική για μια ευρεία ομάδα υποθέσεων του αστικού δικαίου.

Πριν δηλαδή η διαφορά κριθεί από το Δικαστήριο, θα διέρχεται υποχρεωτικά από το στάδιο της διαμεσολάβησης, σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτής με τη βοήθεια του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή και των δικηγόρων των μερών. Αν τυχόν δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια, τότε και μόνον θα ακολουθεί η δικαστική διαδικασία.

Η εφαρμογή της διαμεσολάβησης αποτελεί πραγματική πολιτική μεταρρύθμιση. Είναι βήμα προόδου χειροπιαστό  και όχι ψευδεπίγραφο. Θα έχει πολλαπλές και πολυεπίπεδες ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία της πολιτείας με τη διευκόλυνση του μηχανισμού απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στο χώρο της οικονομίας με εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου.

Η  όλη διαδικασία του νέου θεσμού διατρέχεται από την εγγύηση του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματος του δικηγόρου και τη θεσμική λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων. Πέρα από την ορθότητα η μη των επιχειρημάτων του αντιλόγου της υποχρεωτικότητας, σε κάθε περίπτωση απαιτείται ρεαλιστική αντιμετώπιση, ενόψει της επικείμενης νομοθέτησής της.

Η νέα περίοδος της διαμεσολάβησης συμπίπτει με τη λήξη της θητείας μου στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας (ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ) και την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Μια θητεία, στη διάρκεια της  οποίας θέσαμε τις βάσεις για τη προώθηση της διαμεσολάβησης  στη περιοχή μας και  η οποία ήταν παράλληλη, κατά το μεγαλύτερο μέρος, με αυτή στο προεδρικό αξίωμα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Με την ευκαιρία αυτή, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω δημόσια αναφορά σε όσους βοήθησαν στη δημιουργία και στήριξη του φορέα, ο οποίος το 2013, όταν και  ιδρύσαμε το ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το Επιμελητήριο Λάρισας, ήταν ο μοναδικός στη περιφέρεια της χώρας.

Καταρχάς στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Λάρισας, για την ολόθερμη στήριξη με την παραχώρηση δωρεάν της χρήσης των υποδομών του για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ Σωτήρης Γιαννακόπουλος ήταν από την αρχή υπέρμαχος της φιλοσοφίας της διαμεσολάβησης και συνέβαλε με κάθε τρόπο, ώστε η εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών να διεξάγεται απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.

Η ίδια θετική αντιμετώπιση και συνεισφορά υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Αδάμ.    

Η συνεργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τόσο με τον κορυφαίο διεθνώς φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου CEDR, όσο και με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, ήταν η αιχμή του δόρατος της εκπαιδευτικής προσπάθειάς μας.

Βοήθησαν σε αυτό, όπως και σε άλλα πολλά, οι διαπιστευμένες διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες Μαρίνα Αρσενοπούλου και Εύη Μπεκίρη και πρέπει να εξάρω τη προσφορά τους.

Σημαντική ήταν ακόμη η συνεισφορά  όλων των εκπαιδευτών, Ελλήνων και Βρετανών. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή δεκάδων δικηγόρων και όχι μόνον, από τη Λάρισα και όλη την Ελλάδα, που εμπιστεύθηκαν το φορέα μας για την εκπαίδευσή τους. Επίσης οι συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι Χρήστος Νότας και Γιώργος Νασιακόπουλος, μέλη του ΔΣ του ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ  στήριξαν με την εμπειρία τους το νέο θεσμό.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο φίλο και στενό μου συνεργάτη και σε αυτή τη προσπάθεια Τρύφωνα Τσάτσαρο, πρώην Α Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, διευθυντή κατάρτισης του ΙΝ.ΚΑ.ΔΙ.Λ, ο οποίος από το 2013 μέχρι σήμερα  ήταν η κινητήρια δύναμη του φορέα."