Με κεντρικό σύνθημα «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο δρόμο απαιτώντας να έχουν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις οποίες πλήρωναν μια ζωή.
Το πρωί δεκάδες συνταξιούχοι από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και με πορεία έφτασαν μέχρι το διοικητήριο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ.Ελλάδας, όπου περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στον αναπληρωτή διοικητή Δ.Δημητριάδη και την υποδιοικήτρια Π.Ζαζά ( ο διοικητής Ν.Αντωνίου έλειπε σε περιοδεία στα Κ.Υ Ευβοίας).
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων (ΙΚΑ,Δημοσίου, Εμπόρων κ.α) μίλησαν για ελείψεις σε γιατρούς τόσο στα νοσκομεία, όσο και στην α βάθμια φροντίδα δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ και τα περιφερειακά ιατρεία. Μίλησαν για ελείψεις σε ειδικότητες, αλλά και όπου υπάρχουν γιατροί σε όλες τις ειδικότητες δεν επαρκούν, είναι λίγοι.
Για παράδειγμα ανέφεραν οτι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν υπήρχε το καλοκαίρι ούτε ένας γυναικολόγος, και τώρα μόνο μία γυναικολόγος εξυπηρετεί όλο το Νομό. Στο ΠΕΔΥ και τα Κ.Υ Καρδίτσας δεν καλύπτονται βασικές ειδικότητες, όπως π.χ του παθολόγου.
Δύσκολη η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας Βορείων Σποράδων, Αργαλαστής και Ζαγοράς.
Προβλήματα και ελείψεις επισήμαναν οι συνταξιούχοι ότι υπάρχουν και στα Τρίκαλα, αλλά και τη Λάρισα (π.χ το ΠΕΔΥ Λάρισας δεν έχει οφθαλμίατρο και έχει μόνο ένα καρδιολόγο).
Παρέδωσαν το υπόμνημά τους και ζήτησαν από τους διοικητές να ενεργήσουν έτσι ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση.
Μεγάλη αγωνία εξέφρασαν οι συνταξιούχοι και για τον προϋπολογισμό του 2018 για τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΠΕΔΥ και τον ΕΟΠΥΥ, καθώς εμφανίζεται μειωμένος.
Η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ Παρασκευή Ζαζά είπε στους συνταξιούχους ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι κάτι δυναμικό, με την έννοια ότι ξεκινάει από ένα ποσό και αυτό καταλήγει διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες. «Τα νοσοκομεία δεν αφέθηκαν, ούτε θα αφεθούν. Δουλεύουμε με το Υπ.Υγείας κεντρικά για τη σωστότερη διαχείριση των κωδικών, τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών, ώστε κεντρικά να μπορεί η ΥΠΕ να κάνει παραγγελίες και να μοιράζει στα νοσοκομεία εξοικονομώντας χρήματα. Επίσης, μόλις τελεσφόρησε διαγωνισμός για 80 δραστικές ουσίες, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να τις αγοράζουν φθηνότερα.»
Η κα Ζαζά είπε, ακόμη, ότι σε μεγάλο βαθμό, μετά την συνταξιοδότηση γιατρών και το πάγωμα των προσλήψεων από το 2011, η έλλειψη γιατρών σήμερα οφείλεται σημαντικά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν γιατροί στην ελληνική επικράτεια διαθέσιμοι για τα δημόσια νοσοκομεία! Οι περισσότεροι είτε προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, είτε μετοικούν σε χώρες του εξωτερικού.
Ωστόσο, αναμένεται δεύτερο κύμα προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο αναπληρωτής διοικητής Δημήτρης Δημητριάδης, υπεύθυνος για την αβάθμια φροντίδα, αναγνώρισε οτι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Καρδίτσα και τις Β.Σποράδες.
«Δυστυχώς είμαστε δραματικά ενήμεροι για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, ακόμη και για ζητήματα που εσείς μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεστε κατά την επίσκεψή σας στο Κ.Υ. Στο ν.Λάρισας στην αβαθμια φροντίδα εργάζονται 95 γιατροί. Είμαστε καλά. Ο Βόλος αντέχει, τα Τρίκαλα έτσι και έτσι και η Καρδίτσα είναι δύσκολα. Προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί το σύστημα όπως πρέπει παντού. Νομίζω πως πετύχαμε σε γενικές γραμμές να εξυπηρετείστε άμεσα στα Κ.Υ, είτε πρόκειται για εξέταση, είτε για συνταγογράφηση» είπε στους συνταξιούχους ο κ.Δημητριάδης, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους κρατούσε αναλυτικές σημειώσεις των όσων άκουγε και πρότεινε να γίνει και νέα συνάντηση ώστε να καταγραφεί αν έχει γίνει πρόοδος.
ert.gr