Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΙΝΚΥΛ  σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Σε αυτή προαναγγέλλει ότι αύριο Τρίτη, 10/11/2020, στις 11 πμ στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. Λάρισας θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου από το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ για το θέμα της πανδημίας και ότι την Πέμπτη, 12/11/2020, στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας και όλα τα όργανα διοίκησης του ΕΣΥ θα έχουν ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Μετά τον «κατευνασμό» και τον έλεγχο της πανδημίας, που ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας και της υπευθυνότητας του λαού, σε απερίγραπτες συνθήκες μερικής ή κατά περίπτωση ολικής ανευθυνότητας του κράτους, το κίνημα των εργαζόμενων στην υγεία και όχι μόνον, διεκδικούσε,απαιτούσε και εξέφραζε αγωνία για την αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κρίσιμος χρόνος από το πρώτο κύμα της πανδημίας παρήλθε ανεκμετάλλευτος, χωρίς καμμιά ενέργεια για την «θωράκιση» τουΕΣΥ.  Αντίθετα επί 8 μήνες η κυβέρνηση καθημερινά κατηγορούσε τον λαό, ότι ευθύνεται για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη ο λαός, οι εργαζόμενοι βρίσκονται απροστάτευτοι και εξουθενωμένοι, με μόνον όπλο την «ατομική ευθύνη» και με αντίπαλο την κρατική αδιαφορία.

Η κυβέρνηση χωρίς αμηχανία αλλά με δραστήρια προσήλωση στον στόχο της προώθησης των συμφερόντων που με συνέπεια υπηρετεί, «μπουκώνει» με χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της υγείας, νομοθετεί την κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και ποινικοποιεί την απεργία, την συνδικαλιστική δράση, ακόμα και την περιφρούρηση των αγώνων.

Το εγκαταλελειμμένο δημόσιο σύστημα υγείας με τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, με 2.500 περίπου λιγώτερους μόνιμους εργαζόμενους, κατά 131 εκατομ. ευρώ χαμηλότερη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρυσι και με αριθμό κλινών ΜΕΘπου αντιστοιχούν στο 1/3 των πάγιων αναγκών της χώρας σε ομαλές υγειονομικές συνθήκες χωρίς πανδημία, καλείται να ανταπεξέλθει σε ακραίες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράμιλλη συνέπεια στην πολιτική της διάλυσης και  της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, δίνοντας χώρο στην κερδοσκοπίατου ιδιωτικού τομέα υγείας μοιράζοντας χρήμα, προνόμια και φοροαπαλλαγές.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε κέντρα αντιμετώπισης μίας νόσου, της COVID-19.

Στην κατεύθυνση αυτή κάθε άλλη δραστηριότητα στα νοσοκομεία περιστέλλεται. Κάθε γωνιά νοσοκομειακού χώρου, κάθε ανθρώπινος πόρος ανεξαρτήτως καταλληλότητας, ειδικότητας, ετοιμότητας και επάρκειας επιστρατεύεται στην συγκάλυψη της κρατικής ανευθυνότητας και της προσχεδιασμένης αδιαφορίας.

Η ΠΦΥ παραμένει υποστελεχωμένη και πηγή άντλησης προσωπικού για κάθε χρήση, ενώ οι άρρωστοι με COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας παραμένουν οίκοι, ανασφαλείς, τρομαγμένοι και εγκαταλελειμμένοι.

Στο Γ.Ν. Λάρισας μόνον κάποια κλινικά Τμήματα διατηρούν επιλεκτική δραστηριότητα που απευθύνεται σε μη COVID-19 νοσηρότητα, και τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί στο20%.

Οι οικονομικά εύρωστοι άρρωστοι του υπόλοιπου 80% θα απευθυνθούν για θεραπεία στις ιδιωτικές νοσοκομειακές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι θα αφεθούν στην τύχη τους και την φυσική επιλογή.

Ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό της 5ηςΥΠΕ, το εξουθενωμένο από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση Γ.Ν. Λάρισας έχει μετατρέψει σχεδόν το 25% των κλινών του σε κλίνες νοσηλείας πασχόντων από COVID-19, χωρίς καμμιά πρόβλεψη για την ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Οι 4 εναπομείναντες υπηρετούντες παθολόγοι σε κατάσταση εξουθένωσης και ιδρυματισμού και χωρίς εφεδρείες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δυσανάλογο έργο.

Η προσθήκη επί πλέον κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στο ΓΝΛ επιβάλλει την εκ των ενόντων εξυπηρέτηση των αναγκών με το ίδιο αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εσωτερικές μετακινήσεις, αδιαφορώντας για την τήρηση των πρωτοκόλλων στοιχειώδους ασφάλειας.

Το Γ.Ν. Λάρισας πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ασφαλούς νοσηλείας περισσότερων ασθενών και μετατροπής επί πλέον κλινών σε κλίνες περίθαλψης αρρώστων με COVID-19.

Απαιτείται να διατεθεί άμεσα επί πλέον προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις που αναπτύσσονται νέες κλίνες COVID-19 με κεντρικό σχεδιασμό και αναλογική κατανομή στα Νοσοκομεία βάσει των δυνατοτήτων τους.

Η καθυστερημένη, ψευδεπίγραφη και με αγοραία κριτήρια «επίταξη» που ο νόμος 4745/2020 της 06/11/2020 εισαγάγει, ούτε έγκαιρη είναι ούτε αποτελεσματική, ελλείψει ενός πλαισίου κεντρικού σχεδιασμού και της άνευ όρων ένταξης σε αυτόν όλων των διαθέσιμων πόρων (ιατροί, νοσηλευτές, υλικά, ΜΑΠ, αντιδραστήρια)χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι κινήσεις της ύστατης στιγμής για διορισμούς ιατρών και ειδικές κλίνες δεν αντιρροπούν τις επιτακτικές ανάγκες, ούτε αμβλύνουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.

Η κυβερνητική κυνικότητα υπογραμμίζεται με την επίκληση από επίσημα χείλη αριθμητικών δεδομένων για προσλήψεις και υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ουδέποτε επιβεβαιώνονται και συχνά αλληλοαναιρούνται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

•    Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και στα Κ.Υ.

•    Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.

•    Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες (όπως έγινε με τις θέσεις των Μ.Ε.Θ.) με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο και τίτλο ειδικότητας) όλων των υποψηφίων για το σύνολο των θέσεων, που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα.

•    Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στονκεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας,χωρίς αποζημίωση καιάλλου είδους προνόμια.

•    Άμεση ένταξη όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένουκαι του 404 Γ.Σ.Ν. Λάρισας.

•    Ένταξη ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας

•    Αύξηση και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας

•    Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας