Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε για 2η χρονιά στην 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», η οποία διεξήχθη από 15 ως 17 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους που παραχωρήθηκαν από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου η  διοργάνωση υλοποιήθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ»,με γλώσσα εργασίας την ελληνική.Η δράση αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα των: α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γ) Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δ) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ε) Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στόχος της Προσομοίωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τις συμβάσεις για τα δικαιώματα της γυναίκας, των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των προσφύγων κλπ..
Στόχος του προγράμματος γενικά αποτέλεσε η περαιτέρω επιμόρφωση των μαθητών σε ζητήματα που άπτονται γενικών και επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν εντός ενός πλαισίου που διέπεται από τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις ρητορικές τους ικανότητες.
Παράλληλα οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη,  έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνώρισαν επίσης τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Ο τρόπος συζήτησης ακολούθησε τους κανόνες των Model United Nations, σε απλοποιημένη μορφή.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου διεξαγωγής της Προσομοίωση πραγματοποιήθηκε και Παράλληλο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC)στις Βρυξέλλες, ο κ. Δημήτριος Παπανδρέου, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, η κ.RebeccaFong, Γενική Πρόξενος, στο Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και η κ. Πατουλίδου Παρασκευή, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχαν 750 μαθητές/τριες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ουγγαρία. Από το 5ο Γυμνάσιο πήραν μέρος οι: Κατρή Αργυρώ, Κατσίκας Νικόλαος, Κοσμάνου Ιωάννα, Κρίκα Χριστίνα, Μαραμή Ελένη, Μπασιούρη Ραφαέλα, Ρουμπακιά Μαρία και Χαϊνη Όλγα.
Η μαθήτρια Κατρή Αργυρώ απέσπασε βραβείο ως η «Καλύτερη Διπλωμάτης» στην ‘’Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία - Δικαίωμα στην προσβασιμότητα’’. Ο Κατσίκας Νικόλαος απέσπασε εύφημη μνεία στην ‘’Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία - Δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση’’. Εύφημη μνεία πήρε επίσης και η Κρίκα Χριστίνα  στην ‘’Επιτροπή για την Εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών - Δικαίωμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών’’.
Την προετοιμασία των μαθητών/τριων ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί: Δεληζώνα Ζωή, φιλόλογος, Καρρά Αποστολία, φιλόλογος, Κατσαβός Ιωάννης, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών συγχαίρει τους μαθητές/τριες του σχολείου για την εξαιρετική τους εμφάνιση στην προσομοίωση και τις διακρίσεις τους.