Το νέο τοπίο που δημιουργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό διαμορφώνεται από την κλιμακούμενη προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, η στάση της χώρας μας αλλά και των συμμάχων και των ευρωπαίων εταίρων, ήταν το αντικείμενο μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τηνΚίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «Λέμε ναι στη διεύρυνση».

Στο πάνελ που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός, βρέθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος ε.α. κ. Χρήστος Χριστοδούλου και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Φίλης. Παρέμβαση πραγματοποίησαν επίσης τα μέλη της κίνησης, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταύρος Καραγκούνης.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στην τοποθέτησή του εκτίμησε πως «η Τουρκία ακολουθεί μία σταθερή αναθεωρητική πολιτική. Φαίνεται να την στενεύουν οι διεθνείς συνθήκες. Μιλά με όρους δύναμης και όχι με όρους διεθνούς δικαίου».

Στο ερώτημα «πώς αντιμετωπίζουμε έναν τέτοιο δύσκολο γείτονα;» είπε μεταξύ άλλων ότι «ως κυβέρνηση η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία βασίζονταν στην ανάγκη μέσω του διαλόγου να λύσουμε τις διαφορές μας. Τρεις φορές είχε πάει ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα και η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν η πρώτη μετά από δεκαετίες. Η επιθυμία να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου συνδυάζονταν και με μία αποφασιστική στάση σε επίπεδο αποτροπής».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επέμεινε πως «στην εξωτερική πολιτική χρειαζόμαστε ενότητα. Προϋπόθεση όμως η εθνική στρατηγική και οι κόκκινες γραμμές με συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ώστε να μπορεί να υπάρχει ενότητα μεταξύ του ελληνικού λαού».

Ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο κεντρικός στόχος της Τουρκίας δεν είναιη πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, αλλά η εγκαθίδρυση του ηγεμονικού ρόλου τηςστην ευρύτερη περιοχήτου Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Προσπαθεί με νοοτροπία μικρομέγαλης χώρας να καταστεί παγκόσμια δύναμη. Στο εσωτερικό της χώρα του σκιαμαχεί με το φάντασμα του ΚεμάλΑτατούρκ».

Πρόσθεσε δε, ότι «αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη θα πρέπει να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη γιατί δεν είναι μόνον εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, αλλά και ισχυρό χαρτί στον τομέα της διπλωματίας… Απέναντι στην τακτική τσαμπουκά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Δε θα πρέπει να κάνουμε λάθος στη στιγμή και στον τρόπο που θα επιλέξουμε την άσκηση των δικαιωμάτων μας γιατί το παιχνίδι είναι διεθνές και πολυπαραγοντικό… Να διαβάσουμε τα νέα δεδομένα με προσοχή και να μη διαβάζουμε την Τουρκία με όρους του παρελθόντος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης εξέφρασε την πεποίθηση πως «η πορεία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι χωρίς επιστροφή. Αναφέρομαι στη συνεχή απόκλιση της Τουρκίας από τη δύση και μία ψευδαίσθηση από πλευράς τουρκικής ηγεσίας ότι η Άγκυρα είναι πλέον ένας μεγάλος παίκτης που μπορεί να σταθεί στα πόδια της από μόνη της και να αποτελεί πόλο έλξης χωρίς η ίδια να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης όπως έκανε στο παρελθόν».

Τόνισε επίσης πως «¨πρέπει αυξήσουμε το κόστος για την Τουρκία όλων των παράνομων ενεργειών της αρκεί εμείς να διατηρήσουμε μία σταθερή στρατηγική και να έχουμε κατά νου ότι δεν λειτουργούμε εν κενώ. Να έχουμε απάντηση για κάθε ενέργεια. Να είναι πειστική και αποτελεσματική».

Στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν από την κυβέρνηση στάθηκε ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας ότι «το «τι» πρέπει να γίνει τώρα και πριν είναι πολύ αργά, αποτυπώνεται σε μερικές μόνο γραμμές. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει άμεσα αυτό που επικαλείται, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο.

Μεταξύ αυτών των ενεργειών τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12ΝΜ και να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο. (Όποιος τρίτος έχει αντίρρηση να πάει στα δικαστήρια.)Να λάβει μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του γείτονα, με κλείσιμο συνόρων (διακοπή εμπορικών σχέσεων και κλείσιμο γραμμών συγκοινωνίας προς τη Δυτική Ευρώπη), για όσο διάστημα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Να ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τις παραπάνω ενέργειες, καθώς και για όποια επιπλέον μέτρα λάβει.

Να διακόψει κάθε συνεργασία με την Τουρκία, μέχρις ότου αυτή αποσύρει τα μέσα με τα οποία επιχειρεί σήμερα στην Αν Μεσόγειο στο σύνολο τους.Να παρουσιάσει και να στηρίξει τις θέσεις της χώρας μας σε ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ βάση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας στις μεγάλες δυνάμεις τον τρόπο που κήρυξαν οι ίδιες τη δικής τους ΑΟΖ, καθώς και να προβάλει τον χάρτη της Σεβίλης/2019 της ΕΕ.

Να θέτει veto στην ΕΕ, για κάθε θέμα που αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, όσο αυτή συνεχίζει την πολιτική της σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου και τέλος να αυξήσει το πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο ετοιμότητας, με χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών».

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης αφού ευχαρίστησε όλους τους συνομιλητές στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του φορέα «Λέμε ναι», στάθηκε στην ανάγκη «ενότητας με εθνική συνεννόηση και ειλικρινή ενημέρωση από την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση δε διεκδικεί συνδιαμόρφωση στην εξωτερική πολιτική.

Διεκδικεί όμως υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση. Να γνωρίζει ο λαός τις κόκκινες γραμμές και την εθνική στρατηγική. Πρέπει να κάνουμε πράξη τη θεωρία,  βλέποντας και κοιτώντας στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Όπως η Τουρκία – ασχέτως αν δε μας αρέσει – έχει ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, έτσι και η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει μία ενιαία στρατηγική που θα κάνει κοινωνό όλα τα κόμματα.Χρειάζεται ο σωστός πατριωτισμός με μετριοπάθεια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη όσο ποτέ εθνική συνεννόηση στην πράξη.»

Τέλος ο κ. Σταύρος Καραγκούνης αφού κι αυτός με τη σειρά του ευχαρίστησε τους διακεκριμένους ομιλητές του πάνελ, ζήτησε απ’ όλους να διατηρήσουν την επαφή και να συνεχίσουν το διάλογο και τις ζυμώσεις ώστε να παραχθεί ένα ωφέλιμο έργο «κλιμακούμενο και για μεγάλο χρονικό διάστημα».