Ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης διοργανώνει μια σεμνή τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Όλγας Στραβάκου, της ραψανιώτισσας που  αναφέρετε στο ομώνυμο δημοτικό μοιρολόι του Βάϊου Μαλλιάρα.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, 2 Μαΐου και ώρα 11 π.μ., αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Ραψάνης, όπου βρίσκεται το μέρος που σκοτώθηκε και το σπίτι της .
«Κίνησε η Όλγα μας πρωί Ορέ ν- η Όλγα του ΣτραβάκουΤην μάνα της να πάει να ιδείΆειντε ορέ τη μάνα της να πάει να ιδεί ααααα-χ απάνω στη Ραψάνη μωρέ κι ο Χάρος την περίμενε Άειντε κι ο Χάρος ν’ απ’ όλους διάλεξε ωωωωωχ, ωωωχ ορέ την Όλγα χαϊδεμένη μωρέ, τα νιάτα της μωρέ, δε σκέφτηκε…»
Η Όλγα Στραβάκου. Μια κοπέλα γύρω στα δεκαοχτώ, κόρη ενός πλούσιου τσέλιγγα, του Γιώργη Στραβάκου. Σκοτώθηκε κατά λάθος στη Ραψάνη, το Σεπτέμβρη του 1949. Ενα χρόνο μετά ο πατέρας της πήγε στον Βάιο Μαλλιάρα και τον παρακάλεσε – θέλω Μαλλιάρα να μου το φτιάξεις το κορίτσι τραγούδι!»