Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των μνημονιακών νόμων, υπογραφή ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τονίζει ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
«Να καταργηθεί τώρα ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους, ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου, τον οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση.
Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις, όμως στην πραγματικότητα βάζει τον κατώτερο μισθό μόνιμα στην πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα, εξασφαλίζει σε κράτος και εργοδοσία τη δυνατότητα να καθορίζουν τον κατώτερο μισθό ανάλογα με τις «αντοχές» και τα σκαμπανεβάσματα των κερδών, αφαιρώντας από τα συνδικάτα το δικαίωμα να παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις.
Ο νόμος αυτός είναι από χέρι αντεργατικός και πρέπει να ξηλωθεί από τους εργαζόμενους, μαζί με όλο το μνημονιακό πλαίσιο.
Με τη συμπίεση του κατώτερου μισθού, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία, χτυπιέται το σύνολο των μισθών, αφού το κατώτερο όριο του εργατικού εισοδήματος παίζει αποφασιστικό ρόλο σε όλη τη μισθολογική κλίμακα.
Έτσι, φτάσαμε σήμερα 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να έχουν μεικτό μισθό χαμηλότερο από 500 ευρώ και ακόμα τόσοι να έχουν μισθό από 500 έως 800 ευρώ. Δηλαδή, 1 εκατομμύριο μισθωτοί έχουν μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από τα 751 ευρώ, που το 2012 ήταν η «βάση» των εργατικών μισθών, πολύ πίσω και τότε από τη στοιχειώδη κάλυψη των λαϊκών αναγκών!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν περιορίστηκε σε αυτά. Ακόμα και για τα λίγα ψίχουλα που σχεδιάζει να δώσει, μετά από την καθήλωση για 7 ολόκληρα χρόνια του κατώτερου μισθού, φρόντισε να εξασφαλίσει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις, επιδοτώντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 24 ετών και μειώνοντας τη φορολογία των καπιταλιστικών κερδών από το 29% στο 25%» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Τσιαπλές και καλεί του εργαζόμενους να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, δίνοντας αποφασιστική εργατική απάντηση στις 28 Νοέμβρη, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.