Σε απάντησή της η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα αναφορικά με καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Μάριου Ξηρομερίτη αναφέρει:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα σε πρόσφατη συνεδρίασή του προχώρησε στην λήψη αποφάσεων για τις τεχνικές περιγραφές συμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν και οι οποίες αφορούν την συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τη φύλαξη. Πρόκειται για διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και  να συνεχίζουν να προσφέρουν στην Πινακοθήκη δυο εξαίρετοι συνεργάτες, αφού είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νομικά Πρόσωπα.

Αρα η όλη συζήτηση δεν αφορά αποφάσεις αναθέσεων έργου, αλλά εγκρίσεις τεχνικών προδιαγραφών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα καταλήξουν σε υπογραφή νέων συμβάσεων. Πρόκειται για δυο ίδιες ενέργειες.

Ο κ. Ξηρομερίτης, στην ανακοίνωσή του παραπλανά και κρύβει εντέχνως για να δημιουργήσει εντυπώσεις, άλλες διαστάσεις της υπόθεσης. Καταρχήν δεν υπήρξε στην συνεδρίαση καμία έννοια επείγουσας διαδικασίας, όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του με προφανή σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις,  ότι κάτι κρύβεται από πίσω.  

Τα θέματα ήρθαν κανονικά προς συζήτηση στο Δ.Σ. και οι εισηγήσεις εστάλησαν στα μέλη του τρεις ημέρες πριν την συνεδρίαση. Κανένας αιφνιδιασμός και καμία επείγουσα διαδικασία. 

Ο ίδιος δε ο κ. Ξηρομερίτης, επέλεξε να υπερψηφίσει την εισήγηση για τις συντηρήσεις των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αλλά καταψήφισε την ανάλογη εισήγηση για την φύλαξη. Ακριβώς, ίδια η διαδικασία αλλά ο κ. Ξηρομερίτης επέλεξε με δυο «μέτρα και δυο σταθμά».

Για την συμβαση της συντήρησης, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς αφού η ίδια διαδικασία ακολουθείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακόμα και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια που ο κ. Ξηρομερίτης ήταν Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Θυμίζω πως  η «Προεδρία Ξηρομερίτη» ήταν η πρώτη περίπτωση στην ιστορία της Πινακοθήκης μας  που παραβιάστηκε η διαθήκη του αείμνηστου Γ. Ι. Κατσίγρα, η οποία ορίζει ρητώς πως πρόεδρος του Δ.Σ. πρέπει να είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Λαρισαίων.

Αφού λοιπόν  ο κ. Ξηρομερίτης αποδέχεται τη διαδικασία ως προς την πρώτη περίπτωση, θεωρώντας προφανώς πως πρόκειται για σωστή και αναγκαία,   καταψήφισε την δεύτερη που αφορά τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Να σημειωθεί πως και στις δυο περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στο Δ.Σ. της Πινακοθήκης τάχθηκαν υπέρ των εισηγήσεων, εκτός της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε με σκεπτικό υπέρ των μόνιμων προσλήψεων προσωπικού. 

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Ξηρομερίτης λειτουργεί ως υπερασπιστής συμφερόντων εταιρειών security.

Ισως βέβαια να υπάρχει κάποια δικαιολογία από το γεγονός ότι παρότι μέλος του Δ.Σ. απουσιάζει πολύ συχνά από τις συνεδριάσεις. Είναι σχεδόν άφαντος. Το ίδιο συνέβαινε και κατά τη διετία 2014 – 2016 όταν και τότε είχε οριστεί μέλος του Δ.Σ.

Κατανοούμε την ανάγκη του για αυτοπροβολή, αλλά θα του συνιστούσαμε να είναι πιο προσεκτικός.

Η παραγωγή πολιτισμού σε ένα  μουσείο,  δεν είναι μόνο ο εικαστικός πλούτος που διαθέτει και το κτίριο που στεγάζεται , αλλά οι άνθρωποι που το υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση.

Οι συμπολίτες μας, οι άνθρωποι του πολιτισμού σ΄ αυτή την πόλη γνωρίζουν  καλά το έργο που παράγεται τα τελευταία χρόνια μέσα απο  τις εκθέσεις και δράσεις  στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα!

Όπως είναι γνωστή και η εξωστρέφεια της Πινακοθήκης μας τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουν τα άλματα της Δημοτικής Πινακοθήκης και επί Προεδρίας του Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη.  Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Απ. Καλογιάννης είναι ο Δήμαρχος που στηρίζει τον πολιτισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις."

Στην καταγγελία του με τίτλο «απευθείας αναθέσεις παντού ο Δήμαρχος Λαρισαίων» ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης ανέφερε τα εξής:

«Ενώ κάποτε ως αντιπολιτευόμενος - ο νυν Δήμαρχος κος Καλογιάννης-  μιλούσε με σκληρή πολιτική γλώσσα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για τις απευθείας αναθέσεις άλλων δημοτικών αρχόντων ,τώρα η δημοτική του αρχή τείνει να σπάσει τα ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις.

Άλλη μια απευθείας ανάθεση έχει εγκριθεί στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο  της Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Κατσίγρα για την φύλαξη του κτιρίου(πριν λίγες μέρες ).

Δυστυχώς είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο και  σε συγκεκριμένη εταιρία αναθέτεται υπηρεσία φύλαξης  (για την διάθεση ενός ατόμου) με ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητου.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που γίνεται με τη μορφή κατ επείγοντος αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια από τον προεδρεύοντα στην Πινακοθήκη, Δήμαρχό μας. Ποιό το νόημα του επείγοντος όταν ένα πρόβλημα το γνωρίζουμε για τέσσερα χρόνια; Πόσα χρόνια χρειάζεστε κύριε Δήμαρχε και Πρόεδρε της Πινακοθήκης για να διενεργήσετε έναν διαγωνισμό; Γιατί προτιμάτε τις απευθείας  αναθέσεις;

Mέσα σε 4 ολόκληρα χρόνια θα μπορούσατε να δώσετε μια άλλη λύση στο πρόβλημα με απόσπαση υπαλλήλου, μετακίνηση ή  τελικά να προχωρήσετε σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό γιατί σίγουρα μέσα σε αυτό το διάστημα δεν υπάρχει «επείγον»  αλλά είναι καθαρά θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ και όπως έχει  διαφανεί  ο Δήμαρχος Καλογιάννης προτιμά τις σύννομες απευθείας αναθέσεις.

Ωστόσο στην συνείδηση του λαού και των πολιτών είναι πλέον  γνωστό ότι το πολιτικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό!

Ποιό βέβαιο είναι ότι η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία δημιουργεί πολλά δεινά !

Έστω και την ύστατη στιγμή προτείνω να βρούμε όλη μαζί μια άλλη λύση  εκτός της απευθείας ανάθεσης που γεννά πολλά ερωτηματικά- τουλάχιστον- ,στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!»