Στην αντεπίθεση πέρασε η δημοτική αρχή στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τις καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης για απευθείας αναθέσεις και εμπλοκή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Θ. Αδαμόπουλου.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι «στις συκοφαντίες απαντάμε με το έργο μας, το ήθος, την ανιδιοτέλεια  και την δημοκρατική μας ευαισθησία».

Όπως τόνισε «τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια νέα προσπάθεια επίθεσης στην Δημοτική Αρχή και στην  παράταξη της πλειοψηφίας.  Είναι μια προσπάθεια που επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά, να δημιουργήσει την εντύπωση και την αίσθηση στους πολίτες, ότι «κάτι γίνεται», κάτι κρύβεται και  ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Εχουμε ξαναζήσει και στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες, στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής. Πάλι θόρυβος για αναθέσεις, για παράνομες λειτουργίες, για υπογειες διαδρομές κλπ. Τα θυμόμαστε, τα ζήσαμε. Ανακοινώσεις, καταγγελίες και άλλα. Εκείνη η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η νομιμότητα των διαδικασιών αποδείχθηκε, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο κριθήκαμε όλοι, στις εκλογές του 2019.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα. Γιατί πάλι έχουμε ακόμα μια ξεκάθαρη προσπάθεια συκοφάντησης και απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων.

Και ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής. Αυτή η νέα απόπειρα φαίνεται να αφορά και να στοχοποιεί τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει στη δημοτική αρχή.

Προέρχεται από διάφορους κύκλους, που είναι εμποτισμένοι με την αντίληψη ότι όλες οι δουλειές γίνονται κάτω από το τραπέζι, ότι «πίσω από κάτι κρύβεται κάτι άλλο», ότι «όλοι τα παίρνουν». Είναι στοιχείο της συγκρότησής τους αυτή η αντίληψη. Και φυσικά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Και έτσι πλέον επανέρχονται με τις παλιές συνταγές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν  εντυπώσεις για σκιές, γκρίζες αναθέσεις, υπονοούμενα, ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής.

Μια προσπάθεια στην οποία μετέχουν θεσμικοί παράγοντες του δημοτικού συμβουλίου αλλά και πολίτες που μετέχουν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουν όλοι ίσως το ίδιο κίνητρο. Κάποιοι επιδιώκουν να προκαλέσουν εντυπώσεις, κάποιοι άλλοι έχουν θέλουν να υπηρετήσουν άλλους  σχεδιασμούς πολιτικούς και μη και κάποιοι τρίτοι στενοχωριούνται και προβληματίζονται με την θαυμαστή ενότητα και το σπουδαίο έργο της Συμπαράταξης στο Δήμο της Λάρισας.

Ολοι επιδιώκουν να τραυματίσουν και να καταφέρουν πλήγμα στην  δημοτική αρχή και στο Δήμαρχο. Οι περισσότεροι απ΄ όλους αυτούς γνωρίζουν πολύ καλά την εικόνα που έχουν οι Λαρισαίοι για το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Και επειδή γνωρίζουν, προσπαθούν να την περιορίσουν.

Και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να αρχίσουν ξανά .

Οι αντιδήμαρχοι σας απάντησαν σε τεχνικό και προσωπικό επίπεδο.

Απορώ, ωστόσο, με το ύφος της αντιπαράθεσης και  διερωτώμαι εάν εκφράζει το σύνολο της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία.

Η ουσία είναι ότι το ο τρόπος που επιλέγει να ασκήσει αντιπολίτευση ο κ. Αργυρόπουλος είναι επικίνδυνος. Γιατί οδηγεί σε αντιπαράθεση πολιτικής αιματοχυσίας, κανιβαλισμού και μείωσης της αξιοπρέπειας του «αντιπάλου». Δεν χρειαζόμαστε στην πόλη τέτοιες συνθήκες. Δεν ακολουθήσαμε ποτέ τέτοιους δρόμους και το γνωρίζετε, τουλάχιστον οι λίγο παλιότεροι.   και όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί τώρα.

Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η δραστηριότητά μας πρέπει να είναι ανοικτή και διάφανη. Γιατί εργαζόμαστε σκληρά και επίπονα για το Δήμο και τη Λάρισα με ήθος και ανιδιοτέλεια.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη απαντάμε με την υπεράσπιση του έργου μας και της πολιτικής μας, ως πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και ως δημοτική αρχή.

Απαντάμε με την πορεία μας και τον καθημερινό μας αγώνα. Απαντάμε με την προσήλωσή μας στην εντιμότητα, το ήθος, την εργατικότητα και στην δημοκρατική μας ευαισθησία.  

Υπερασπιζόμαστε την πολιτική μας και το έργο μας. Ένα έργο πρωτόγνωρο για την Λάρισα, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα σε περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης, με συνεχείς μειώσεις στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Κάποιοι ενοχλούνται από την ενότητα της Συμπαράταξης. Ισως κάποιοι να μην μπορούν ακόμα να κατανοήσουν και να χωνέψουν πως στις εκλογές του 2019, δεν μπόρεσαν να βάλουν «κομματικό σημαιάκι» στο Δήμο της Λάρισας ή δεν κατάφεραν να μας οδηγήσουν σε ήττα. 

Ενοχλούνται από την πορεία της «Συμπαράταξης», την ενότητα και την πορεία που καταγράφει στην Αυτοδιοίκηση. Και δεν διστάζουν να κινούνται έξω από αρχές.

Λάσπη στον ανεμιστήρα και όποιον πάρουν τα σκάγια. Την είδαμε αυτή την προσπάθεια και στην πρώτη θητεία. Όπως τότε έτσι και τώρα η προσπάθεια πέφτει στο κενό.

Βέβαια, κανείς δεν προσφεύγει για την ακύρωση των αποφάσεων. Κανένας δεν μιλά ξεκάθαρα για «παρανομία». Διότι απλώς δεν υπάρχει παρανομία και το γνωρίζουν όλοι. Ούτε φυσικά υπάρχει κάτι «ύποπτο». Όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Και όλες οι απαιτούμενες εξηγήσεις δόθηκαν. Όμως, δυστυχώς οι γκεμπελίστηκες πρακτικές του «λέγε – λέγε κάτι θα μείνει» ζουν και βασιλεύουν.

Μ’ αυτές τις πρακτικές λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε. Και να καλέσουμε όλους τους θεσμικούς εταίρους του δημοτικού συμβουλίου να αντιληφθούν το ρόλο τους και την υποχρέωση τους απέναντι στην ενότητα της πόλης αφ’ ενός και στο κύρος των πολιτικών διαδικασιών αφ’ εταίρου.

Γιατί και σε μας δόθηκαν οι ευκαιρίες να κάνουμε πολιτική με απόπειρα ηθικής εξόντωσης των αντιπάλων, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν το επιχειρήσαμε ποτέ. Γιατί αυτές οι πρακτικές βλάπτουν την πόλη και αμφισβητούν την πρόθεση μας για προσφορά. Γιατί αυτές οι πρακτικές στην πραγματικότητα σκοτώνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς.

Όποιος έχει να καταλογίσει κάτι στη δημοτική αρχή ας το κάνει. Με στοιχεία και με τρόπο θεσμικό. Κι είμαστε εδώ για να απαντήσουμε. Τόσο εμείς, όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Όμως, ψιθύρους, λάσπη και εξόντωση χαρακτήρων δεν θα την επιτρέψουμε. Σ’ ότι μας αφορά, θα μείνουμε πιστοί στο ρόλο που μας όρισαν οι πολίτες της Λάρισας: Το ρόλο του θεματοφύλακα της ενότητας και του πολιτικού ήθους. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν. Δεν μας αγγίζουν.»