Δεκάδες έργα αναμένεται να κατασκευαστούν στον δήμο Λαρισαίων μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του «Φιλόδημου».

Αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το πεδίο είναι πολύ ευρύ και μπορούν να ενταχθούν αναρίθμητα έργα, όπως αναπλάσεις, έργα που έχουν να κάνουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικαταστάσεις δικτύων κλπ. Στόχος είναι μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Λαρισαίων να έχει υποβάλλει όλες τις προτάσεις» είπε ο κ. Καλογιάννης.

Ήδη μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος θα γίνει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στις συνοικίες της Ν. Σμύρνης, της Ανθούπολης, του Αγίου Γεωργίου.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων σχολίασε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του να συμμετέχει στις εκλογές για τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, καθώς η νέα του ιδιότητα ως μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων του απορροφά μεν πολύ χρόνο, του επιτρέπει δε να βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων προς όφελος της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ESTIA - Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λάρισα

Συνάντηση με τον, αρμόδιο για το μεταναστευτικό υπουργό, Νότη Μηταράκη είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων χθες, με πρώτο στην αντζέντα την τύχη των προσφύγων του προγράμματος ESTIA στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του προγράμματος που υλοποιεί η ΔΗΚΕΛ (Δ .Λαρισαίων) με την Ύπατη Αρμοστεία των Ην. Εθνών, στη Λάρισα φιλοξενούνται σε 90 διαμερίσματα οικογένειες προσφύγων ανα εξάμηνα. Το πρόβλημα είναι ότι για αρκετές οικογένειες το εξάμηνο παρέρχεται, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη προμηθευτεί διαβατήρια για να μπορέσουν να φύγουν.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι του ESTIA έχουν πάρει άσυλο, άρα έχουν όλα τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη και μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ωστόσο καθυστερεί πάρα πολύ η έκδοση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων από την ελληνική πολιτεία, με αποτέλεσμα χωρίς το βοήθημα και υπο την απειλή έξωσης να έχουν εγκλωβιστεί.

Ο Απόστολος Καλογιάννης ζήτησε από τον υπουργό να δοθούν γρήγορα τα ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς το 95% αυτών των πρποσφύγων επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα.

Ζήτησε, επίσης, να τους δοθεί ΑΜΚΑ ή αριθμός που να αντιστοιχεί σε ΑΜΚΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ΑΦΜ. Πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθεί ένα γραφείο Ασύλου Κεντρικής Ελλάδος στη Λάρισα, για να αποσυμφορηθεί η δουλειά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Το πρόγραμμα ESTIA λήγει στο τέλος του έτους, αλλά θα συνεχιστεί ως ESTIA 2 ανέφερε ο δήμαρχος.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;

Και ενώ οι Λαρισαίοι αναρωτιούνται αν θα γίνει φέτος το παζάρι, μια διοργάνωση συνυφασμένη με τη Λάρισα και «πατροπαράδοτη» για κάθε λαρισαίο, απόφαση τελική δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με τον κορονοϊό και πόσο σε κίνδυνο μπορεί να θέσει τη δημόσια υγεία μια τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Απ.Καλογιάννης, την ερχόμενη Δευτέρα θα ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις των παρατάξεων της αντπολίτευσης και θα γίνουν ανακοινώσεις μερικές μέρες αργότερα.

ert.gr