Τις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός των φυλακών επισκέφτηκαν, την Τρίτη 3 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του Τμήματος Αλληλεγγύης & Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των διοικούντων της φυλακής, προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης αλλά και να διαφυλαχτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τις Ελένη Σδράλη, Εύη Παπανίκα, Κατερίνα Εμμανουήλ και Πασχαλίνα Κόσυβα, καθώς και την περιφερειακή σύμβουλο Θεσσαλίας, Δέσποινα Αράπκουλε.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου "τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τρόφιμους των φυλακών που φοιτούν και στο σχολείο 2ης ευκαιρίας, παρουσία του διευθυντή του σχολείου, Γιώργου Τράντα.

Το συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο φοιτούν περίπου 80 κρατούμενοι, αποτελεί μοναδική διέξοδο για τους μαθητές, καθώς μέσω της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται διευκολύνεται τα μέγιστα η ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα των κρατουμένων για τη δημιουργία εντός των φυλακών και τάξεων ΕΠΑΛ, καθώς και για τη δημιουργία περισσότερων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, αφού, όπως τόνισαν κρατούμενοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει επανειλημμένα και με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον του για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και υποστήριξε με σθένος τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ως απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσής τους στις φυλακές, εστιάζοντας στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, μίλησαν για πλημμελή κάλυψη, ιατρικών αναγκών, για ύπαρξη κοριών και ψύλλων, για την ποιότητα του φαγητού και για την καθαριότητα των φυλακών.

«Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας είναι το γεγονός ότι από τους 750 τρόφιμους οι 600 έχουν ζητήσει την μεταφορά τους σε άλλες φυλακές της χώρας, αλλά οι σχετικές αιτήσεις τους δεν απαντώνται καν από τους υπεύθυνους, ενώ κόβονται και άδειες που οι κρατούμενοι δικαιούνται» επισημαίνεται από το Τμήμα Αλληλεγγύης & Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας."