Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αντιπροσωπεία της Τ.Ε Λάρισας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους: Γιώργο Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας ΚΚΕ, Τάσο Τσαπλέ, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και Πρόεδρο του ΕΚΝΛ, Παναγιώτη Σπήλιο, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Πέτρο Κρίκη, μέλος της Τ.Ε Λάρισας του ΚΚΕ και Δημοτικό Σύμβουλο Λάρισας, Μολυβδά Αδάμ, στέλεχος του ΚΚΕ, επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μάνδρα Λάρισας.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνονται τα εξής:
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του στρατού για το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων, κ. Αναγνωστόπουλο και με εκπρόσωπο των εργαζομένων του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που εργάζονται εκεί, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στην Μάνδρα. Σημειωτέον οι εργαζόμενοι του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής είναι όλοι συμβασιούχοι και στερούνται χώρου στέγασης και λειτουργίας, αφού συστεγάζονται με τους εκπροσώπους του στρατού σε ένα κοντέινερ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν κανονικά.
Στο Κέντρο φιλοξενίας της Μάνδρας Λάρισας, φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 1.100 πρόσφυγες, εκ’ των οποίων το 50% είναι Σύριοι, δευτερευόντως (Ιρακινοί, Αφγανοί) και άλλων εθνικοτήτων, στοιβαγμένοι σε μικρά κοντέινερ-οικίσκους, με πάρα πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν άλλα 70 κοντέινερ για να στεγάσουν άλλα 300 άτομα περίπου, ενώ γίνεται συζήτηση για να λειτουργήσει και νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κυψελοχώρι.
Η διαβίωση των προσφύγων έχει αρκετές δυσκολίες, αφού τα κοντέινερ που στεγάζονται είναι πολύ μικρά, τα κοινόχρηστα πλυντήρια ρούχων που έχουν εγκατασταθεί δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού, η υγειονομική κάλυψη είναι ανεπαρκής αφού υπάρχει ένα ιατρείο με 1 γιατρό και 3 νοσηλεύτριες μόνο για τις πρωινές ώρες, που λειτουργεί με ευθύνη του ΚΕΛΠΝΟ. Σημειωτέον σ’ αυτό το ανεπαρκές και υποστελεχωμένο ιατρείο, πηγαίνουν και αρκετά εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα, με όσα προβλήματα υπάρχουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση στα νοσοκομεία για ασθενείς, είναι αρκετά δύσκολη λόγω και της μη γνώσης της γλώσσας και την μη ύπαρξη μεταφραστή.
Στην διάρκεια της περιοδείας και της συζήτησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους πρόσφυγες, διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί να πάει σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να ζήσει, αλλά αυτό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα τους, αφού ένας μικρός αριθμός, κυρίως Σύριων το καταφέρνει αυτό, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής Ε.Ε και κυβέρνησης που τους στερεί αυτό το δικαίωμα.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, μοίρασαν στους πρόσφυγες μεταφρασμένη ανακοίνωση του ΚΚΕ, για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι το ΚΚΕ, συνεχώς προβάλει και διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης, Ε.Ε και το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, που κάνουν τάχα τον ευαίσθητο για τους πρόσφυγες, αλλά αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την προσφυγιά και τα προβλήματα που βιώνουν τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι εργαζόμενοι στον τόπο τους.
Τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα και αλλού, αλλά και από την Ελλάδα που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, δεν πάνε για τουρισμό, αλλά γιατί εξαναγκάζονται να φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε, της Ρωσίας η λόγω της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της καταπίεσης των καπιταλιστών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ εκτοπισμένων από τις εστίες τους παγκοσμίως. Οι πρόσφυγες έφτασαν τα 68,5 εκατομμύρια, με μετριοπαθείς μάλιστα υπολογισμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες κατατρεγμένοι δεν εντοπίζονται από κανέναν μηχανισμό καταγραφής. Κάθε μέρα εκτοπίζονται 44.500 άτομα, περίπου οι μισοί απ’ αυτούς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Μάλιστα, ο αριθμός όσων εγκατέλειψαν πέρυσι τις πατρίδες τους γι’ αυτόν το λόγο, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, αυξήθηκε κατά 2,6 εκατ. σε σχέση με το 2016, στοιχείο που μαρτυρά την ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα επισήμαναν ότι, η κυβέρνηση αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για να ενισχύσει τα κάλπικα δίπολα στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς», «ανθρωπιστές» και «ακροδεξιούς», «λαϊκιστές» και «αλληλέγγυους». Κρύβει ότι η πολιτική της ΕΕ και στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό επιβάλλεται από τις ανάγκες και το σχεδιασμό του κεφαλαίου και ότι είναι μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται παγκοσμίως και στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή.
Τα στελέχη του ΚΚΕ, εξέφρασαν την στήριξή τους στα αιτήματα των προσφύγων-μεταναστών, για να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε άμεσα στις χώρες που επιθυμούν, για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα όσο θα παραμένουν στην Ελλάδα, για επίλυση των προβλημάτων της υγείας, της συμμετοχής των παιδιών τους στην δημόσια εκπαίδευση και όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.