Στις 26-06-2019, αντιπροσωπεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα εντομολογίας και φυτοπαθολογίας επισκέφτηκε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

Αντικείμενο της επίσκεψης αποτέλεσε, ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος οπωρώνων στις περιοχές του Τυρνάβου και της Αγιάς και ο έλεγχος προδιαγραφών συσκευαστηρίων της περιοχής.

Την αντιπροσωπεία συνόδευαν εκπρόσωποι του Γενικού Δ/ντή του ΥΠΑΑΤ, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών- Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης Δρ. Αντώνης Υφούλης και ο ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Δημήτρης Παπαχρήστος.

Την Κινεζική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Απόστολος Μπίλης, ο Δ/ντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος οι οποίοι απεύθυναν θερμό χαιρετισμό καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης.

Αρχικά η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, όπου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού τους υποδέχτηκαν και τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη και τους γεωπόνους του αντίστοιχου τμήματος, κ. Αναστασία Σταματοπούλου και κ. Αγγελική Εξάρχου σε αγρούς της περιοχής Τυρνάβου, όπου επισκέφτηκαν καλλιέργειες πυρηνόκαρπων, για τη διαπίστωση της φυτοΰγειονομικής κατάστασης των οπωρώνων και  τον τρόπο εφαρμογής του επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας. Επιδείχθηκε επίσης εγκατεστημένος μετεωρολογικός σταθμός του συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων.

Κατόπιν επισκέφθηκαν την περιοχή της Αγιάς και περιηγήθηκαν σε καλλιέργειες κερασιών, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στα συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών των εταιρειών ΧΑΤΖΗΣΑΛΑΤΑ Α.Ε και OPORELLO Α.Ε, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία τελικής πιστοποίησης των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων

Η συνολική εικόνα που απεκόμισαν τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν θετική, με σχόλια ευνοϊκά για τον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε Λάρισας, που θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.