Ακόμα μεγαλύτερη μείωση στα ήδη μειωμένα κέρδη τους, εκτιμούν πως θα επιφέρει στον κλάδο τους η υποχρέωση των φορολογούμενων να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις αγορές τους, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων.

«Τα κέρδη μας από τις πωλήσεις αγαθών τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ. Σήμερα κυμαίνεται στο 2% έως 2,5% του τζίρου. Αν είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε μηχανήματα POS τότε το κέρδος μας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε και το ποσοστό κέρδους της τράπεζας» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η κ. Ελένη Καραγιάννη πρόεδρος των περιπτερούχων Λάρισας.

Όπως εξήγησε, «από το πακέτο των τσιγάρων που σήμερα πωλείται στην τιμή των 4 ευρώ, τα 3,6 ευρώ είναι φόροι και απομένουν 40 λεπτά που πρέπει να μοιραστούμε, ο καπνοβιομήχανος, ο χοντρέμπορας και εμείς. Δηλαδή δεν μένει τίποτα», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι νέες αυξήσεις που έρχονται στα καπνικά είδη, θα έχουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Οι καπνιστές έχουν γίνει φανατικοί των τιμών και δεν επιλέγουν πλέον μάρκα τσιγάρων. Οι πολίτες θα καταφύγουν σε φτηνές λύσεις, δηλαδή στον παράνομο καπνό και τα λαθραία πακέτα τσιγάρων. Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που τους οδηγεί εκεί» σημειώνει με έμφαση η κ. Καραγιάννη.

Ο κλάδος των περιπτέρων σβήνει. Στη Λάρισα την τελευταία 5ετία έκλεισαν 50 από τα 120 περίπτερα που λειτουργούσαν. Και όσα παραμένουν ανοιχτά, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια όλης της οικογένειας που μοιράζεται τις ώρες εργασίας για να μην αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να προσλάβουν υπάλληλο. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Ελάχιστα είναι τα περίπτερα που διανυκτερεύουν είτε γιατί «δεν αξίζει τον κόπο» αφού η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση «σβήνουν», είτε γιατί διατρέχουν τόσους άλλους κινδύνους και δεν μπορούν να προστατευτούν. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, η βαριά φορολογία, το μικρό ποσοστό κέρδους, τα αυξημένα έξοδα και τα υψηλά ενοίκια οδηγούν στο κλείσιμο των περιπτέρων.

ERT.GR(Κ.Θεοχαρούλη)