Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρονται τα εξής: "Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 17-3-2016 σύσκεψη συναρμοδίων υγειονομικών φορέων στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Συμμετείχαν η 5η ΥΠΕ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εκπρόσωποι των δύο Κοινωνικών Ιατρείων της πόλης μας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των  δύο νοσοκομείων, καθώς και μέλη της Επιτροπής Περίθαλψης Προσφύγων-Μεταναστών του Συλλόγου μας.

Παρέστη δε και παρείχε λεπτομερή ενημέρωση αντιπροσωπεία της 1ης Στρατιάς, υπεύθυνη για την λειτουργία του Κέντρου Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών- Προσφύγων  στο στρατόπεδο «Ευθυμιοπούλου».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκαν:

Η απόλυτη αναγκαιότητα συμμετοχής του κρατικού τομέα, ως βασικού πυλώνα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Η ενίσχυση του εθελοντισμού, ιδιαίτερα με την στήριξη και συμμετοχή του Ι.Σ.Λ., των Κοινωνικών Ιατρείων και των λοιπών συλλογικοτήτων, που μέχρι αυτή την στιγμή ουσιαστικά καλύπτουν την περίθαλψη των προσφύγων-μεταναστών.

Οι εθελοντές υγειονομικοί θα συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο, λειτουργώντας πάντοτε επικουρικά κοντά στις βασικές κρατικές δομές.

Στα πλαίσια των προσλήψεων προσωπικού που εξαγγέλθηκαν για την ενίσχυση των δομών υποστήριξης των προσφύγων-μεταναστών, κρίνεται άκρως απαραίτητη και κατεπείγουσα η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και άμεσης προμήθειας φαρμακευτικού-υγειονομικού υλικού και εμβολίων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκτιμά ότι η επιλεγείσα λύση της υπαίθριας διαβίωσης σε σκηνές, αφενός μεν δυσχεραίνει την ορθή παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αφετέρου δε αποτελεί μείζονα επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία των εστιαζομένων.

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε ως προσφορότερη λύση την διαμονή των προσφύγων-μεταναστών σε σταθερές κτιριακές δομές.

Ο Ι.Σ.Λ. ως εκ του νόμου ο κύριος θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα και με όλες του τις δυνάμεις, με αποκλειστικό στόχο πάντοτε την διασφάλισή της σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συνδράμουν τα μέγιστα στην προσπάθεια μας αυτή».