Σε ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) κ. Θ. Ντιντιού προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρονται τα εξής:

Ο Στρατιωτικός συνδικαλισμός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο μονοπάτι από την ίδρυση του. Κι αυτό γιατί με τις απαράδεκτες ενέργειες και εμμονές κάποιων ανάγκασαν την πλειοψηφία των στελεχών να αποστασιοποιηθούν, γιατί ‘’αγανάκτησαν’’ με όλα όσα έβλεπαν και άκουγαν καθημερινά.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες σημερινό τοπίο η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) στην οποία έχω την τιμή για δεύτερη θητεία να είμαι Πρόεδρος, ως αυτοδιοίκητο σωματείο και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όπως προβλέπεται από το καταστατικό, αποχώρησε από την ομοσπονδία (πομενς) στις 12 Ιανουαρίου 2020, θεωρώντας από την πλειοψηφία των μελών μας πως το συγκεκριμένο δευτεροβάθμιο όργανο είναι ο κύριος υπαίτιος για όλη αυτή την αναταραχή που επικρατεί και ότι το επίπεδο της ΕΣΠΕΛ δεν μπορεί να είναι στο ίδιο ‘’κάδρο’’ με αυτή την κατάσταση.

Η ένωσή μας (ΕΣΠΕΛ) μαζί με τη στήριξη εκατοντάδων συναδέλφων μας υπηρετούντες στο νομό Λάρισας, κατατάσσοντάς την ως μία εκ των μεγαλύτερων Ενώσεων της χώρας μας, συνεχίζει χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις να εργάζεται καθημερινά και ακούραστα, διεκδικώντας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των μελών μας και όχι μόνο και για αυτό πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του ΔΣ για το έργο που προσφέρουν ο καθένας από τη μεριά του.

Κάτι το οποίο διαφαίνεται και αναγνωρίζεται συνεχώς δίνοντας σε όλους μας δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερες ευθηνές απέναντί τους.
Μία μεγάλη δικαίωση ήταν και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να δώσει και στους μαχητές των Στρατιωτικών Νοσοκομείων το έκτακτο επίδομα λόγο του COVID-19, ένα θέμα που πρώτη ανέδειξε η ΕΣΠΕΛ.

Το θετικό που προβάλει σιγά σιγά σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι μόνο με μια συνεργασία πολλών δυνάμεων, που επιχειρούν ξεχωριστά ‘’προς το παρόν’’, υπάρχει ελπίδα να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα, γιατί η πίεση που θα ασκούμε στα κέντρα αποφάσεων θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Υπάρχει σήμερα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) η οποία αποτελείται από πολλές πρωτοβάθμιες ενώσεις, με τον Ανέστη Τσουκαράκη στο τιμόνι της και με ένα απίστευτα δεμένο σύνολο, βγάζοντας προς τα έξω μια αξιοζήλευτη εικόνα με ασταμάτητη δουλειά και πολλά θετικά αποτελέσματα.

Μαζί με την ΕΣΠΕΛ, την ίδια μέρα, ανεξαρτητοποιήθηκε για τους ίδιους σχεδόν λόγους και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου/Μαγνησίας (ΕΣΠΕΕΕΒ/Μ), η οποία είναι και αυτή μια πολύ μεγάλη Ένωση σε αριθμό μελών, με ένα δεμένο και μαχητικό ΔΣ, δίνοντας το μήνυμα ότι τίποτα και κανένας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να εξελίσσονται κάποιες καταστάσεις που από μόνες τους δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον. Βλέπουμε να επιλύονται θέματα τα οποία τα αναδεικνύουν αρκετοί ‘’υγιείς φορείς’’ ταυτόχρονα και αυτό είναι το επιθυμητό.

Από τη μία η ΠΟΕΣ και οι ενώσεις της που σχεδόν όλα τα θέματά τους φτάνουν με κάθε τρόπο στη ΒτΕ, από την άλλη η αθόρυβη αλλά ουσιαστική δουλειά στην περιφέρεια από τις μεγάλες ενώσεις της Λάρισας και του Βόλου (ΕΣΠΕΛ και (ΕΣΠΕΕΕΒ/Μ) αλλά και άλλων αξιόλογων σωματείων, στην Κεντρική Μακεδονία ο ακούραστος Χάρης Χαριτίδης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της πλειοψηφίας των ‘’Μακεδόνων’’, το μέλος του ΔΣ της ένωσης του Νοτίου Τομέα Αθηνών Άρης Κασιδόπουλος, ο οποίος έχει κάνει μεγάλους αγώνες κυρίως για το θεσμό των ΕΜΘ, αλλά και με το πιο πρόσφατο παράδειγμα όταν με την επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ για να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα και στο προσωπικό των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, είδαμε όλοι τον κ. Σταϊκούρα να αναφέρει δημόσια, ότι εξαετίας της επιστολής του εξετάζεται το θέμα, το οποίο και τελικά επιλύθηκε.

Φυσικά και πάρα πολλοί ακόμα συνάδερφοι, που είναι αδύνατο να ονοματιστούν όλοι αυτή τη στιγμή, είναι δίπλα σε αυτή την ομαδική προσπάθεια προς όφελος όλων.

Επίσης από μέρα σε μέρα ιδρύεται και επίσημα το σωματείο των ΕΜΘ – ΕΠΟΠ, ένα σωματείο το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη εκπροσώπηση των συναδέλφων μας που προέρχονται από αυτούς τους θεσμούς και αγκαλιάστηκε σχεδόν από όλους πριν ακόμα πάρει σάρκα και οστά.

Η εποικοδομητική συνεργασία με τους συνδέσμους αποφοίτων παραγωγικών σχολών κρίνεται απαραίτητη, για την προώθηση προς επίλυση από όλους μας των χρόνιων προβλημάτων αυτού του τομέα.

Η ημερίδα του περασμένου Οκτώβρη της ΕΣΠΕΛ στη Λάρισα για τα θέματα που απασχολούν αυτούς τους συναδέλφους μας, με την συμμετοχή όλων ‘’σχεδόν’’ των δυνάμεων, έστειλε πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Φυσικά και δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το σημαντικό έργο των δημοσιογράφων και των sites Στρατιωτικών θεμάτων, κυρίως του kranosgr.com, του Armyvoice.gr αλλά κ.α., που αναδεικνύουν καθημερινά το έργο μας και τους ευχαριστούμε.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει φως στο τούνελ για την εξομάλυνση της όλης κατάστασης, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του συνόλου των Στρατιωτικών.

Προς το παρόν ‘’Μένουμε Σπίτι’’ για να βοηθήσουμε όλοι να τελειώσει σύντομα αυτός ο πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό και στη συνέχεια τα καλύτερα είναι μπροστά μας και έρχονται με γρήγορους ρυθμούς και με πολλές εκπλήξεις.

Με λίγη υπομονή και θέληση η θεσμική εκπροσώπηση των Στρατιωτικών θα βρει τα βήματά της στο σύνολό της και στο τέλος θα βγούμε όλοι νικητές."