Το Μουσείο Eθνικής Αντίστασης στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, της παλαιάς πυριτιδαποθήκης, που βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου, στην Περιοχή Σταθμού Λάρισας. Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και χαρακτηρισμένο ιστορικό - διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει η μόνιμη έκθεση, , καθώς και ειδική αίθουσα για τη φιλοξενία προσωρινών εκθέσεων και εκδηλώσεων.

     Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας έχει τον τίτλο: «1941 - 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα. 

    Τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης (1940 - 1944).

    Χάρτες ,έντυπος αντιστασιακός τύπος , φωτογραφικό υλικό , γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και την  ΕΠΟΝ καθώς και στολές του Γ.Σαράφη .

  Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης , φάρος ιδεών και αγώνα ενάντια στον φασισμό ,φιλοδοξεί να συμβάλλει στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στα ιδανικά της Ελευθερίας της Δημοκρατίας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Εθνικής κυριαρχίας.  

 Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα -Παρασκευή 9 π.μ.- 2 μ.μ. τηλ επικοινωνίας 2410 280220