Συνάντηση με το Διοικητικό συμβούλιο  του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας πραγματοποιήθηκε, στο τέλος της εβδομάδας, στο Δημαρχείο της Λάρισας, παρουσία των αντιδημάρχων Γ. Σούλτη και Ντ. Διαμάντου και Γιάννη Αλεξούλη.

Προγραμματισμένη από αρχές Μαρτίου αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε τώρα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είτε αφορούν οικονομικά μέτρα, είτε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των καταστημάτων στην νέα περίοδο.

Κύριος γνώμονας της συζήτησης των δυο πλευρών η ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες με πρώτιστο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως, διαβούλευση και εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου με την επικείμενη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου (βυθιζόμενων μπαρών) και των πολιτών αλλά, και της σωστά προσαρμοσμένης λειτουργίας και βιώσιμης συνέχειας των εμπορικών καταστημάτων και της προστασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Στην συνάντηση καταρχήν έγινε αναφορά στο πρόγραμμα Open Mall με τον αντιδήμαρχο Γ. Σούλτη να επιβεβαιώνει ότι προχωράει κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Ο Σύλλογος επισήμανε ότι, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι πιο εφικτό να τηρηθούν για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα και πρώτα από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Κάτι στο οποίο και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής συμφώνησαν.

Έγινε επίσης ευρεία αναφορά για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχει ανακοινώσει  ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ανακοίνωσε έγκαιρα για όλους τους επαγγελματίες που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προς συζήτηση που έθεσε ο Σύλλογος είναι:

•    Μηδενικά Δημοτικά Τέλη για τους μήνες που αναγκαστικά ήταν κλειστά τα εμπορικά και μείωση 50% από την επανέναρξη λειτουργίας τους μέχρι τέλος του έτους

•    Από τη ΔΕΥΑΛ να υπάρξει μείωση 50%, να ανασταλούν οι διακοπές καθώς και ο εντοκισμός σε καθυστερούμενες οφειλές
. Ειδικά για τα οικονομικά μέτρα  πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος αποτυπώνει τα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν κατά την περίοδο των αυστηρών μέτρων (υποεισπραξιμότητα, απαλλαγές τελών κ.α.).

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαίου, ώστε τον Ιούνιο να γίνει εκτενή συζήτηση στη βάση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων για τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των επαγγελματιών.

Στην συνάντηση έγινε συζήτηση και για άλλα ζητήματα όπως τα ωράριο τροφοδοσίας της αγοράς ενόψει και της λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους

Τέλος, αναφέρθηκε και η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής σχετικά με τη στάθμευση.

Όπου, πέραν του ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης 1150 περίπου θέσεων (όπου δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές  των μόνιμων κατοίκων) αναζητούνται και έχουν βρεθεί περιμετρικά οικόπεδα για δημιουργία χώρων στάθμευσης. Έτσι, η επισκεψιμότητα του εμπορικού κέντρου θα ενισχυθεί σημαντικά.

Ειδικά με τον χώρο στάθμευσης λεωφορείων που διερχόμενα για άλλο προορισμό πλέον θα μπορούν να κάνουν αρκετών ωρών στάση στη Λάρισα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σε συνεργασία και σε «ανοιχτή γραμμή» πλέον η Δημοτική αρχή με τον Εμπορικό Σύλλογο διασφαλίζουν την τοπική αγορά των εμπορικών καταστημάτων και τις θέσεις των εργαζομένων σ αυτά. Με προτεραιότητα πάντα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον δημόσιο χώρο για τους πολίτες.