Ανακριβείς και υπερβολικές χαρακτηρίζει η Δίοικηση της 5ης Υ.Π.Ε τις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ για πειθαρχικές διώξεις σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν να παραβρεθούν σε επιμορφωτικό σεμινάριο για τις νέες ΤΟ.Μ.Υ που έγινε στη Λάρισα.
«Η Διοίκηση της 5ης ΥΠε, με σκοπό την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και του κοινού αλλά και για αποκατάσταση ανακριβειών και υπερβολών, αναφέρει:
– Οι απασχολούμενοι στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της Θεσσαλίας δεν αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις, όπως άστοχα (;) αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ. Το προσωπικό μιας μόνο ΤΟΜΥ καλείται να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που απουσίαζε σύσσωμο από επιστημονική εκδήλωση που είχε οργανωθεί από την υπηρεσία.
– Το προσωπικό της ΤΟΜΥ, παρόλο που είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για την ανάγκη τυπικής ενημέρωσης της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται, σχετικά με την παρουσία του στην εκδήλωση, αδιαφόρησε και δεν έδωσε τις απαιτούμενες εξηγήσεις.
– Για λόγους ορθής διοίκησης αλλά και ισότιμης μεταχείρισης με τους άλλους εργαζόμενους οι οποίοι ακολούθησαν όσα προβλέπουν οι διαδικασίες, η διοίκηση της ΥΠε ξεκίνησε έλεγχο για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών.
– Η αποζημίωση των εργαζομένων (μετακινήσεις κλπ) θα καλυπτόταν σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
– Με κανένα τρόπο δεν προκύπτει ‘καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων’, ‘τρομοκράτηση εργαζομένων’ και κυνήγι μαγισσών.
Επί της ουσίας:
Η διοίκηση της 5ης ΥΠε έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες υγείας, μέσα από στοχευμένες και καλά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά και με ποιοτικό τρόπο την ανταπόκριση στις ανάγκες υγείας των πολιτών. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ‘επιμορφωτικές’ συναντήσεις ημετέρων και επιλεγμένων εργαζομένων, στο κανονικό ωράριο, (που υποθέτουμε έχει συνηθίσει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ) αλλά συμμετοχικές και συνεργατικές διαδικασίες -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δομές που στηρίζονται στην ομαδική συνέργεια και λειτουργία- οι οποίες, ορισμένες φορές, απαιτούν παρουσία εκτός του χρόνου εργασίας. Ειδικότερα για τους απασχολούμενους στις ΤΟΜΥ, η αναγκαιότητα εκπαίδευσης είναι επιτακτικότερη καθώς εργάζονται σε μια νέα δομή ΠΦΥ και χρειάζεται να εξοικειωθούν με διαδικασίες και πρακτικές σχετικά με το νέο αντικείμενο εργασίας.
Οι απασχολούμενοι επαγγελματίες στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, έχουν δώσει το παρόν όταν χρειάστηκε, με ότι αυτό απαιτούσε και η διοίκηση της ΥΠε το έχει εκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, ορισμένοι από αυτούς, δυσκολεύονται να διακρίνουν τόσο την σημασία όσο και την αναγκαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών.
Συστήνουμε στους/τις εργαζόμενους/νες της ΤΟΜΥ να αντιληφθούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην υπηρεσία, τους συναδέλφους, το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα όμως τον ρόλο που τους αναλογεί στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών υγείας. Όπως, επίσης, να δείχνουν το ίδιο ζήλο για το έργο που έχουν αναλάβει όσο επιδεικνύουν και για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Κατανοούμε την συμπαράσταση της ΑΔΕΔΥ στους απασχολούμενους σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και προτρέπουμε να είναι πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις της, οι οποίες αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τους πολίτες»
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμπαραστέκεται στους νεοδιορισθέντες συναδέλφους στις ΤΟ.Μ.Υ. στην Θεσσαλία, που είναι αντιμέτωποι με πειθαρχική δίωξη από τον διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε. λόγω της άρνησής τους να παρουσιαστούν σε «επιμορφωτική» διαδικασία, εκτός ωραρίου εργασίας (και μάλιστα Σάββατο), εκτός έδρας εργασίας και χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των οδοιπορικών τους εξόδων.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η οποιαδήποτε επιμορφωτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται εκτός ωραρίου – στον ελεύθερο χρόνο- και δεν μπορεί να απαιτείται από τους εργαζόμενους να επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος μετακίνησης και τα έξοδα για την παρακολούθηση εν γένει.
Κανένας υπάλληλος, είτε μόνιμος είτε συμβασιούχος, δεν υποχρεούται να παραβρεθεί σε επιμόρφωση με όρους που παραβιάζουν τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να προωθείται, στην πράξη, μέσα από τις κάθε είδους επιμορφώσεις των διαφόρων προγραμμάτων των ελαστικά εργαζόμενων, η καταπάτηση των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Έχει μεγάλη ευθύνη ο διοικητής της 5ης Υ.Π.Ε., ο οποίος εντελώς αυθαίρετα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με πειθαρχικές διώξεις.
H Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί:
– την άμεση ανάκληση της αυταρχικής τρομοκρατικής πειθαρχικής δίωξης
– τον σεβασμό στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα»

ert.gr