Ακόμη μια επίσκεψη-αυτοψία αναμένεται να γίνει σε τέσσερις ημέρες από σήμερα στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο από Αμερικανούς, ώστε να γίνει ένα πρώτο check από την 3η CAB (Combat Aviation Brigade ) μιας και οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για το ερχόμενο φθινόπωρο και την άφιξη του «ιπτάμενου ιππικού» έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το αίτημα που είχε γίνει προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στα τέλη Απριλίου, η Αμερικανική πλευρά ζητούσε να επισκεφτεί τον Βόλο και να έχουν εικόνα για το τι μπορεί να φιλοξενηθεί εκεί στο πλαίσιο του «ξεχειμωνιάσματος» που φαίνεται πως άρεσε στις αεροπορικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν ως έδρα στην Ευρώπη, την Γερμανία. Κοιτώνες διαβίωσης, όρχοι οχημάτων, υποδομές συντήρησης είναι ορισμένα από τα «σημεία ενδιαφέροντος» και της 32ης Ταξιαρχίας εκτός από εκείνα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, καθώς μπορεί η πτητική δύναμη να είναι περίπου ίδια με εκείνη της 4ης CAB που είχε την ευκαιρία να βρεθεί για περίπου πέντε μήνες στο Στεφανοβίκειο από τον περασμένο Οκτώβριο έως τις αρχές Μαρτίου.
Όμως ο αριθμός του προσωπικού που θα βρεθεί στη Μαγνησία θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα περίπου 350 στελέχη που είχαν ταξιδέψει και διαμείνει στον Βόλο.
Η Αμερικανική αυτοψία αυτή έρχεται μετά την «σκόνη που σηκώθηκε» με την απόφαση βόμβα του υπουργού Ευ. Αποστολάκη να μην μετακινηθεί η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Αυλώνα, μια απόφαση του ιδίου να υπενθυμίσουμε ως Α’ ΓΕΕΘΑ. Για την πικρή ιστορία να πούμε ότι παρά την απόφαση και τα εκατομμύρια που ήδη έχουν δοθεί για τις νέες εγκαταστάσεις στην Αυλώνα και στον Σκαραμαγκά, το ισχυρό μπλοκ που δημιουργήθηκε από βουλευτές της περιοχής, τοπικούς παράγοντας κ.ο.κ, έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων την επιχειρησιακή ανάγκη της μετεγκατάστασης.
Πάντως στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας έχουν βρεθεί και πάλι, όχι λίγες φορές, Αμερικανοί Πεζοναύτες, στο πλαίσιο διασυμμαχικών ασκήσεων, όπως αυτή που έγινε πέρσι με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος».
Σ’ ότι αφορά την 3η CAB, όπως γίνεται γνωστό από πηγές του Ελληνικού πενταγώνου, οι πρώτες αφίξεις στελεχιακού δυναμικού αναμένονται στο Στεφανοβίκειο για την προπαρασκευή από τον Αύγουστο.
Το ενδιαφέρον της Αμερικής για τη Θεσσαλία είναι έντονο και φαίνεται
Σε ρεπορτάζ έχουμε αναφερθεί εκτενώς για το Αμερικανικό ενδιαφέρον που αφορά κυρίως την Λάρισα και την πτέρυγα μάχης.
Μη Επανδρωμένα και ιπτάμενα τάνκερ είναι τα σημεία κλειδιά που θ’ αναβαθμίσουν ραγδαία την αεροπορική βάση. Όλες οι διερευνητικές έχουν γίνει καιρό τώρα κι όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας είμαστε στην φάση της συζήτησης με Αμερικανούς Αξιωματούχους και για την κατάθεση του επίσημου αιτήματος από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκεί θα λένε ακριβώς και με λεπτομέρειες τι ζητούν από την Ελλάδα. Σ’ ότι αφορά την επιλογή την συγκεκριμένης περιοχής, η ίδια πηγή εξηγούσε ότι προφέρεται διότι είναι και κοντά στην Αν. Μεσόγειο, που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα σε πολύ ασφαλή σημείο.
Εφόσον συμβούν όλα όσα συζητούνται κι έχουμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας, η θωράκιση θα είναι τέτοια που φυσικά συμφέρει πάρα πολύ και τη χώρα μας η οποία χωρίς καν να κουνήσει το δάχτυλό της θα έχει βάλει στη γωνία τη γειτονική χώρα, «αναφερόμενη» για την παραβατική της συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση, ότι γίνει δεν παύει να είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και σε καμία περίπτωση στρατιωτική.
Το σημαντικό σε στρατιωτικό επίπεδο είναι πως όπου βρίσκονται Αμερικανικές δυνάμεις έχουν να δώσουν έργο.
Ήδη το έχουν κάνει στη Λάρισα με χρηματοδότηση 140.000 ευρώ για έργο υποδομής που είχε να κάνει με τη φιλοξενία των MQ-9. Παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει και στη Σούδα και βέβαια αυτά τα έργα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στην χώρα μας μένουν, δεν τα παίρνει κανείς πίσω.

hellasjournal.com