Δεκάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και συμμετείχαν σήμερα δυναμικά στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με σημεία αιχμής τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών από τις θεομηνίες που έπληξαν πολλές περιοχές, την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, τα οφειλόμενα από το 2013 χρήματα για προγράμματα και ενισχύσεις.

Οι αγρότες θα βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων όλο το καλοκαίρι ενώ την επίσημη έναρξη του φετινού τους αγώνα θα σηματοδοτήσει η συνάντηση εκπροσώπων των 68 μπλόκων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Οι αγρότες ζητούν:

«Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6.95% για την υγεία.

Άμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο».

Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη (ΕΡΤ)